Josta

350 RSD

Sadnice u saksiji.

Josta je nastala ukrštanjem crne ribizle i ogrozda;
Nasledila je dobre osobine oba roditelja. Zadržala je visok sadržaj vitamina i minerala, kao i veliku otpornost na bolesti;
Samooplodna je vrsta koja cveta u prvoj polovini aprila, a plodovi se beru u junu.
Dobro podnosi i slabo osunčana mesta pa se može gajiti i ispod krošnje drveća;
Sad se na rastojanju 3 metara red od reda i 0,7-1 metar u redu. Za 1 ha je potrebno 3333 do 5600 sadnica. Prinos po žbunu i do 4 kg.

Cena je za prodaju u rasadniku, dostava se dodatno naplaćuje.

  • 7 na zalihama

Opis

Crna ribizla ima posebne zahteve za padavinama i visokom relativnom vlažnošću vazduha, pa je za njeno uspevanje pogodna veća nadmorska visina (700 – 1 200 m). Zasadi crne ribizle daju rod oko 15 god. Plodovi su vrlo bogati vitaminima, šećerom i organskim kiselinama. Imaju najveći sadržaj vitamina C od svih voćnih vrsta (4 – 8 puta više nego u limunu i pomorandži).

Otporna je na niske temperature i mraz. Vegetacija počinje već na 5 °C, a cveta na 12 °C. Odgovaraju joj područja s najmanje 800 mm padavina godišnje kao i nešto kiselija zemljišta s pH 5 – 6. Sorte crne ribizle uglavnom su samooplodne, pa ipak, oprašivanje je sigurnije kada je u zasadu zastupljeno više sorti.

Đubri se s 500 kg NPK đubriva u odnosu 7:20:30, ili 400 kg NPK 6:18:36. Nakon rigolovanja zaore se najmanje 50 t stajskog đubriva ili komposta. Pripremu zemljišta treba završiti najdalje do rane jeseni, tako da se na dobro uređenom zemljištu sadnja može obaviti u jesen.

Crna ribizla (lat. Ribes nigrum) vrsta je bobičastog voća koja pripada rodu Ribes. Crna ribizla ima plod u obliku grozda i raste na velikom grmu. Posle kupine je najmlađa voćna vrsta u našim proizvodnim zasadima.

Raste u centralnoj i severnoj Evropi i severnoj Aziji. To je grm srednje veličine koji može da naraste i do 1,5m visine. Ima jednostavne nazubljene listove i male crvenkaste cvetove sa pet latica. Plodovi su vrlo tamne i ljubičaste boje, imaju sjajnu kožicu i sadrže nekoliko semenki. Sazrevaju preko leta.

Dodatne informacije

Težina 1.5 kg
Pozovite nas!