Kamčatska borovnica

500 RSD

Latinski naziv: (Lonicera caerulea var. kamtschatica);

Listopadni, višegodišnji žbun, odlično podnosi niske temperature, zabeleženo je da temperaturu ispod -45ºC podnosi bez većih oštećenja. Uspeva na svim tipovima zemljišta ali najbolje uspeva gde je ph 5.5-6,5.

U visinu raste do 2 metara, u širinu do 1 metar.

Sadi se na sunčanim terenima, odlično uspeva na bogatom humusnom, vlažnom i dreniranom zemljištu.

Otporna je na bolesti i štetočine.

Plod je plava izdužena bobica koja sazreva krajem maja i u junu. Plod je bogat C vitaminom.

Uskoro u ponudi dvogodišnje sadnice u saksiji, trenutne visine oko 20 cm.

Cena je za prodaju u rasadniku, dostava se dodatno naplaćuje.

  • 30 na zalihama

Opis

Latinski naziv: Lonicera caerulea var. kamtschatica
Drugi nazivi: haskap, kamčatka borovnica, sibirska borovnica, bobica ili jagoda, medena borovnica, majska jagoda.
Kamčatska (sibirska) borovnica je listopadni, višegodišnji grm koji raste do 1,80 m u visinu i 1 m u širinu. Dugovečna biljka, otporna na ekstremno niske temperature do -47° C bez značajnih oštećenja. Uspeva na svim tipovima zemljišta ali joj je idealna pH vrednost od 5,5-6,5. Najbolje uspeva na bogatim dobro dreniranim, vlažnim zemljištima, za razliku od američke borovnice koja zahteva izrazito kiselo. Sadi se na sunčanim položajima, mada može da se gaji i u polusenci uz manji prinos. Otporna je na bolesti i štetočine pa se lako može koristiti u integralnoj i organskoj proizvodnji voća. Kamčatska (sibirska) borovnica cveta rano (krajem aprila -početkom maja), a cvet nije osetljiv na slabije mrazeve (cvetovi se otvaraju i pri temperaturi od 0°C, a otvoreni mogu da podnesu i do -10°C).
Plodovi sazrevaju krajem maja-početkom juna i na jednoj sadnici može da bude i do 2,5 kg voća u 2-3 godini i 3-5 kg u 5-6 godini. Plod je izužena plavo-ljubičasta bobica prečnika 0,5-1 cm i 2-3 cm dužine, slatko-kiselog ukusa i prijatne arome. Podseća na ukus borovnice i može se koristiri u svežem stanju, kao i za pravljenje sokova, marmelada, kompota, voćnih vina, želea, sirupa itd. Smrznute bobice se odmah otapaju, a u ustima ostavljaju ukus meda odakle i naziv medene bobice ili honyberry. Bobice su bogat izvor vitamina C, antocijana, proantocijana i drugih flavonoida, a imaju i antikancerogena, antimutagena, protivupalna i protivalergijska svojstva. U područjima gde ona raste u prirodi koristi se u narodnoj medicini kod ateroskleroze, hipertenzije i kod gastrointestinalnim poremećaja.

Sibirska borovnica je jedno od imena bobičastog voća: (Lonicera caerulea). Među sinonimima sreću se: kamčatska borovnica, medena borovnica, kamčatska jagoda, haskap, „kamčatka“, majska jagoda; na engleskom: blue-berried honeysuckle, sweetberry honeysuckle; na nemačkom: Blaue Heckenkirsche, Blaue Doppelbeere. Ponekad se upotrebljavaju (uglavnom na internetu) engleski sinonim mayberry i nemački Maibeere, ali oni nisu opšteprihvaćeni.

Rast i zrenje

Kamčatska borovnica je listopadni grm iz porodice (Caprifoliaceae). Ima dugu tradiciju uzgoja u Rusiji (Kamčatka i Sibir), Kini i Japanu. Raste 0,8-3 m u visinu i 1,5 m u širinu (u kultivaciji oko 1,80 m u visinu i 1m u širinu). Spada u dugovečne biljke, životni vek joj je od 25 do 30 godina. Kamčatska borovnica dozreva rano, već početkom maja, pre ostalog voća u našem podneblju, što je čini vrlo zanimljivom za uzgoj.

Plod kamčatske borovnice

Kamčatska borovnica ima plod koji je izdužena plavoljubičasta bobica prečnika oko 0,5-1 cm, duga 2-3 cm, prijatnog ukusa. Zrela bobica je iznutra tamne ljubičasto-crvene boje. Ukus ploda je sličan borovnici i najviše se koristi sirov ili se od njega prave džemovi, želei, sokovi i sirupi, a dodaje se i mlečnim proizvodima (jogurt, sladoled…) koje odmah boji u crveno-ljubičastu boju. Smrznute bobice se odmah otapaju, a u ustima ostavljaju ukus meda – odatle i naziv medne bobice ili honeyberry. Kao i kod domaće borovnice, kamčatska borovnica ima ukus koji se dobro se slaže s jelima od divljači i crvenih mesa. Od ovih bobica se proizvodi i voćno vino izuzetno bogatog ukusa. Bogata je antioksidansima, vitaminima, gvozđem, bakrom i jodom.

Kamčatska borovnica – lekovita svojstva

U područjima gde Kamčatska borovnica raste u prirodi (Rusija, Japan i Kina) postoji njena dugogodišnja narodna primena u lečenju ateroskleroze, hipertenzije, gastrointestinalnih poremećaja, herpesa… Novije naučne studije govore u prilog ovoj tradiciji. Kamčatska borovnica je bogat izvor vitamina C, antocijanina, proantocijanidina i drugih flavonoida, i ima antitumorogena, antimutagena, antimikrobijska, protivupalna i protivalergijska svojstva. Studije o njenoj lekovitosti (tek od 1996. god.) rađene su u Kanadi i Republici Českoj.

Uzgoj

Kamčatska borovnica toleriše vrlo niske temperature, i do -47 °C bez značajnijih oštećenja. Cveta rano, čak i pri temperaturama ispod nule, cvet nije osetljiv na slabije mrazeve. Za rast ne zahteva izrazito kiselo tlo kao što je slučaj sa američkom borovnicom. Idealna pH vrednost tla iznosi 5,5-6,5, ali uspeva i na tlu drugih karakteristika. Najbolje uspeva na bogatom, dobro dreniranom tlu i na sunčanoj poziciji. Podnosi polusenku, ali tada daje manji prinos.
Sadi se u jesen ili proleće, a kontejnirana i preko cele godine. Međuredni razmak treba da iznosi 3 metra, a razmak između biljaka 1,5 metar, ako se žele pojedinačni grmovi, odnosno 1 metar ako se sadi plantažno.

Dodatne informacije

Težina 1 kg
Dimenzije 10 × 20 × 50 cm
Pozovite nas!