Duke – Američka borovnica

549 RSD

Kupujete dvogodišnju kontejnersku sadnicu visine oko 60 cm;

Sorta cveta kasnije ali plod stiže dosta rano, žbun je zdepast i uspravan;

Plod je bledo plavi, odličnog kvaliteta, mirisan i slatkog ukusa;

Dostiže visinu od 1,2-1,8 m, a najbolje uspeva na vlažnim staništima i većoj nadmorskoj visini;

Zbog specifičnosti korenovog sistema, veoma je osetljiva na sušu;

Borovnica je dugovečna biljka i njena eksploatacija traje od 20 pa do 50 god i više;

Od treće do šeste godine prinosi se uvećavaju a od sedme godine zasad ulazi u puni rod;

Kod nas se gaji na planinskim proplancima i visovima Kopaonika, Golije, Javora, Medvednika, Vlasine i dr. od 800 pa do 1300 m nadmorske visine.

Prodaja sadnica od oktobra do maja meseca ili dok ima na lageru.

Cena je za prodaju u rasadniku, dostava se dodatno naplaćuje.

  • 16 na zalihama

Opis

Poslednjih godina interesovanje za plodove visoko žbunaste, kultivisane američke borovnice u svetu i kod nas je sve veća jer je utvrđeno njeno atikancerogeno dejstvo, kao i veliko prisustvo antioksidanata koji uništavaju slobodne radikale u ljudskom organizmu. Tržište Evropske Unije je otvoreno za borovnicu iz Srbije, naročito u junu i julu, jer priliv sveže borovnice iz drugih krajeva sveta tokom ovih meseci znatno opada. Prinosi su redovni i uz primenu odgovarajuće agrotehnike visoki i odličnog kvaliteta. borovniceUlaganje u intezivnu proizvodnju borovnice, kao što znaju da kažu holandski borovničari, ulaganje je u budućnost svojih unuka obzirom da zasadi borovnica ostaju u punoj rodnoj kondiciji i preko pedeset godina!!! Borovnica je visoko akumulativna voćna vrsta. Za površinu od 1 h treba obezbediti oko 2500 sadnica, u zavisnosti od bujnosti. Visoko produktivna proizvodnja ne može se zamisliti bez sistema za navodnjavanje „kap po kap“.

Borovnice vole veći sadržaj humusa u laganijim tlima (5%), zahtevaju stalnu dostatnu vlagu ali treba izbegavati zemljište sa stajaćim vodama Zbog tako specifičnih zahteva uzgoj američkih borovnica u intenzivnim nasadima ili pojedinačnih rodnih grmova uz okućnice predstavlja pravi izazov. Za uzgoj izbjegavati “mrazišta”, teška, vlažna i glinasta područja. Zemljišta koja imaju pH vrijednost 5 do 6 nisu dovoljno kisela za normalan rast i razvoj američkih borovnica, pa ako su razlike do optimalne kiselosti velike, preporučuje se zemljišta “zakiseljavati” primenom kiselog dušičnog gnojiva amonij-sulfat ili sumpora (granulat, prah). Moguće je u tu namenu koristiti i zelenu galicu. Svake godine je dobro nasipati 10 cm piljevine ispod rodnih grmova. U odnosu s drugim voćnim vrstama korenov sastav američkih borovnica je plitak, gusto prepleten, vlaknast, skoro zbijen i razvija se u relativno malom opsegu.

 

Dodatne informacije

Težina 1.5 kg
Pozovite nas!