Presađivanje biljaka koje gajimo u saksiji

  • Sadnja
  • 02/11/2021
  • 0

Biljke koje gajimo možemo podeliti na biljke koje imaju veće i biljke koje imaju manje zahteve tokom vegetacije. Ukoliko težimo tome da one izgledaju zdravo, veselo, da lepo napreduju moramo znati da je biljka limitirana prostorom, dok hranu, vodu i svetlost biljci obezbeđujemo.

Svaka biljka ima drugačije zahteve, međutim mnoge biljke imaju iste ili slične zahteve. Prilikom presađivanja biljaka koje držimo u saksiji treba znati da biljku ne možemo presaditi  „jednom“ i da će njoj tu biti dobro nekoliko godina. 

  • Biljku je potrebno presaditi u broj ili dva veću saksiju svake godine (biljke sa bržim rastom možemo presaditi u saksiju dva broja veću, dok biljke sa sporijim rastom i niske biljke uvek presađujemo u saksiju tek nešto veću od postojeće);

Prilikom presađivanja potrebno je ukloniti i ¼ zemlje sa žilicama i dodati novu zemlju. Novu zemlju koju dodajemo obezbeđujemo sa dovoljnom količinom hraniva potrebnih biljci za narednu godinu. Takođe biljci moramo obezbediti i dovoljno vazduha kako bi se svi procesi u saksiji odvijali normalno. Naša je preporuka da koristimo organsku materiju koliko je moguće više.


 Predlažemo da smešu za presađivanje pravimo mešanjem: 

„5 litara supstrata (Humovit) + 5 litara glistenjaka + 500 grama peletiranog stajnjaka“


Svi sastojci moraju biti sterilisani i proverenog kvaliteta. Ovakvom smešom obezbeđujemo dobre uslove za narednu godinu i jedan deo mineralnih materija. Smeša se može koristiti za presađivanje skoro svih vrsta biljaka, samo treba voditi računa o specifičnim biljkama (rododendron, orhideja, borovnica, brusnica …) koji imaju posebne uslove.

Presađivanje se može obaviti tokom cele godina, ali najbolje je biljku presaditi kada je njena vegetacija usporena (kasna jesen) ili pred samo buđenje vegetacije (proleće), ili ukoliko biljkama menjamo mesto pre unošenja/iznošenja.

Kada su biljke u punoj vegetaciji i porastu treba dodatno prihranjivati biljke sa zalivanjem, o čemu moramo znati da li su biljke zelene bez cvetanja, da li su cvetnice, voće, citrusi i sl.

Prilikom zalivanja biljaka višak vode koji se ocedi u tacnu obavezno nakon par minuta ukloniti! Zadržavanje vode u tacnu ispod saksije vrlo često dovodi do velike vlage u saksiji i pojave truleži!


Kod nas možete kupiti komponente za pravljenje smeša za presađivanje biljaka.

https://www.prodavnicasadnica.com/kategorija-proizvoda/supstrati-i-djubriva/


Slobodan Dudić dipl. ing. polj.

Prodavnica sadnica doo

Rasadnik „Agro-Jug“ Rutevac

Podelite na:

Košnice u cvetnom voćnjaku – Da svima rodi!

Sadnja biljaka u dvorištu

Pozovite nas!