Kupina sorta Loch Ness

200 RSD

Jedna kontejnerska sadnica kupine, sorta Loch Ness. Sadnice su dobijene bezvirusnim razmnožavanjem, in vitro kulturom tkiva.

  • Vreme zrenja: tokom avgusta.
  • Plod: je krupan.
  • OpisVoćne sadnice kupine Loch Ness daju krupne tamno crne plodove koji stižu polovinom avgusta. Sadnice postižu visinu do 3 metara. Za razliku od drugih vrsta kupina voćne sadnice kupine Loch Ness nemaju bodlje.
  • Preporučen razmak sadnje je 2,5 metara red od reda i 1 metar u redu.

VIŠE O KUPINI:

Prodaja sadnica od oktobra do maja meseca ili dok ima na lageru.

Cena je za prodaju u rasadniku, dostava se dodatno naplaćuje.

  • 61 na zalihama

Opis

Sorta kupine Loh Nes ima veliki ekonomski značaj, pre svega jer može da uspeva na svakom pripremljenom tlu, a i brzo raste. Koliko je kupina laka za uzgoj pokazuje i činjenica da ju je moguće uzgajati i u velikim posudama na terasama i balkonima. Odlikuje je dobar prinos, kao i otpornost na bolesti i mraz.

Može se jesti sveža, koristiti za pravljenje različitih poslastica, može se preraditi u marmeladu, vino, liker, a odnedavno i za pivo. Od ove sorte kupina može se koristiti i lišće koje se dodaje i koristi u raznim čajevima za snižavanje krvnog pritiska i nivoa šećera u krvi.

Priprema sadnica i sadnja kupine

Poželjno je da se koriste jednogodišnje sadnice iz kontejnerske proizvodnje, jer je dokazano da takav način proizvodnje daje snažnije biljke sa superiornijim kvalitetom u odnosu na sadnice sa polja. Ovo je sorta kupine sa polupodignutim izdancima, srednje bujnosti, kojima se lako manipuliše.

Sadnja se obavlja u jesen ili proleće u razmaku od 1×2,5 m (4.000 kom/ha) ili 1×3 m (3.330 kom/ha) zavisno od primene mehanizacije. Sadnice je pre sadnje potrebno potopiti u rastvor prihrane za ukorenjavanje 0,1% (10:40:10) i sredstva za zaštitu 0,1% (Trifender ili Tifi) u trajanju od jedne do dve minute.

Pre sadnje, zemljište je potrebno dobro pripremiti, ukloniti korove i onda izvršiti đubrenje u brazde. U pripremljene brazde prvo se stavlja zgoreli stajnjak (2 kg/sadnici), a potom sloj zemlje pomešan sa mineralnim đubrivom (50-100 gr po sadnici).

Sadnice se zajedno sa korenovim sistemom sade u pripremljeno zemljište, tako da vrat korena bude na površini zemljišta. Kako bi se ostvario bolji kontakt sa zemljom,sadnice se zatrpavaju sitnom zemljom, blago pritisnu rukama i dobro zaliju vodom. Obavezno se dodaje i zemljišni insekticid koji se pomešan sa zemljištem stavlja oko sadnica.

Uzgajanje kupine Loch Ness

Loch Ness se uspešno uzgaja na osunčanim, ali i polusenovitim položajima. Preporučuje se sadnja do 700 metara nadmorske visine, a ako se planira na većim visinama, potrebno je izabrati parcelu koja je zaklonjena od vetra i koja dugo na proleće ostaje pod snegom, odnosno na kojoj kasnije kreće vegetacija. Ova sorta kupine predstavlja jednu od najotpornijih sorti na izmrzavanje u toku zimskog perioda. Preferira drenirana, blago kisela i rastresita zemljiṧta.

Veoma je važno istaknuti da se kupina mora redovno navodnjavati i to se uglavnom obavlja sistemom kap po kap. U slučaju suṧe, bilo bi poželjno koristiti i sistem oroṧavanja, odnosno rasprskivače koji obezbjeđuju ravnomerno navodnjavanje cele površine zemljišta. Primena navodnjavanja je veoma bitna za kupinu, ali za ovu sortu navodnjavanje je joṧ intenzivnije, s obzirom na to da je Loch Ness sorta kupine koja je plodonosna u dužem vremenskom periodu.

Dodatne informacije

Težina 0.5 kg
Pozovite nas!