Uzgoj kineske urme u Srbiji

Stotinu pitanja i isto toliko potpitanja, nepoverljivih kupaca upućeno je našem sagovorniku, Ivanu Kovaču iz Bačkog Monoštora, rodonačelniku proizvodnje egzotične biljne vrste – kineske urme u Srbiji.

I nakon šest godina, Ivan je još uvek jedini od koga u našoj zemlji možete da kupite to nesvakidašnje voće ali i sadnice. Hrabro se ovaj mladi Monoštorac, pre 6 godina, upustio u njen uzgoj, iako mu je internet bio jedini vodič. Ideja vodilja bila mu je da započne jedinstvenu ekološku proizvodnju, kojom se još niko ne bavi u Srbiji.

Internet i iskustvo jedini vodiči u proizvodnji

Kako nam je ispričao prilikom naše posete njegovom rodnom selu, prve sadnice dobio je na poklon od prijatelja iz Slovenije i od tog trenutka njegov rutinski život postao je dinamičan ispunjen brojnim nedoumicama.

Šest godina kasnije, pokazalo se da kineskoj urmi odgovara vojvođansko podneblje ali, uprkos naizgled lakoj proizvodnji, Ivanu nije bilo nimalo lako, s obzirom na to da je, u nedostatku informacija, morao da uči na sopstvenim greškama.

Prskati se ne mora ali bez vode ne bi bila tako dugovečna i zdrava, dodaje Kovač. U svom ograđenom i uređenom voćnjaku od oko pola jutara, trenutno ima bezmalo 200 starih i mladih sadnica. Prosečan rod po stablu mu je 50 kilograma, a apsolutna prednost te biljne vrste jeste činjenica da je visokootporna i na tropske temperature ali i na domaće insekte i štetočine – kaže ovaj monoštorski proizvođač urmi.

No, ništa ne prepušta Ivan slučaju i trudi se da mu tokom cele godine voćnjaci budu „pod konac“. Nakon što bude pokupio sav ovogodišnji rod, jedan od poslova kojima će se posvetiti, kako kaže, biće oplemenjivanje zemljišta stajskim đubrivom.

Praksa ga je naučila da uspevaju samo sadnice iz korenovog sistema. Uspeo je da zaintrigira i druge proizvođače širom Srbije koji su počeli da naručuju njegove sadnice. Što se tiče plodova oni su našli put do probirljivih kupaca. Od većih gradova za sada u Somboru i Novom Sadu gde, kako uz osmeh dodaje, ima i stalne kineske mušterije.

Velike mogućnosti obrade i kombinacija

Sveže, sušene, u prahu – neograničene su mogućnosti obrade i kombinacija te egzotične biljne vrste. U Kini je domaćini koriste, pre svega, kao čajeve a nisu retki ni slučajevi gde je brašno od urme osnovni sastojak za hlebove.

Kod nas je našla primenu u domaćoj radinosti, pre svega za pravljenje džemova ali i rakija. Dok smo obilazili njegov voćnjak, Ivan se trudio da nam prenese i najsitnije detalje u vezi sa uzgojem kineskih urmi. Kako je podelio sa nama, one su najbolje kada još nisu postigle potpuno braon boju, pošto sa zrenjem omekšavaju i menja im se ukus koji je kiselkasto sladak i najviše podseća na jabuku.

Kineska urma apsolutni hit u svetu

Ova drevna kineska biljna vrsta daje svoje dekorativne plodove već nakon druge godine i trpeljiva je na ekstremno niske temperature i od minus 30 stepeni. Ko je jednom proba poželeće je ponovo – uz osmeh govori Ivan i napominje da su u svetu kineske urme poslednjih godina apsolutni hit, imajući u vidu njihova lekovita svojstva.

Te vitaminske bombice najbolji su saveznici u sezoni gripa i prehlade s obzirom na to da u sebi sadrže 20 puta više C vitamina od limuna. Takođe poboljšavaju probavu, snižavaju krvni pritisak a preporučuju se i damama koje su na rigoroznim dijetama.

Uz spoznavanje svih nepoznanica oko uzgoja žižule, jojobe ili iglice – kako je još zovu, misija mu je i osvajanje tržišta. Trnovita je sama biljka ali je takav i prodor na tržište. Mišljenja je da su kupci skeptični jer nemaju dovoljno saznanja o tom voću ali i zbog prilično visoke cene. Često se mršte kupci na pijacama kada čuju da je kilogram tog voća 500 dinara ali im se iznova vraćaju.

Podelite na:

Zimska zaštita (bakar i ulje)

Šta treba klamatisima za bujno cvetanje?

Pozovite nas!