Klematis – 10 saveta za uzgoj prelepe puzavice (sadnja, zalivanje, orezivanje)

Klematis je kraljica penjačica! Kod nas je poznata i po nazivom pavit i pavitina. Klematis je izuzetno prilagodljiv – može da se gaji uz zid, da se usmerava preko pergola i okvira, uspeva i u saksijama, a može i da se pusti da se sam penje uz drveće, žbunje i ograde.Ova biljka postoji u mnogo oblika i boja, a neki klematisi su i zimzeleni. Najbolje od svega je to da je ova biljka penjačica laka za uzgoj i da je potrebno da znate samo nekoliko stvari.

U nastavku članka ćemo vam objasniti kako se uzgaja klematis cvet.

Izbor sadnice klematisa

U garden centrima i rasadnicima možete da nađete na desetine različitih vrsta klematisa. Da biste odabrali biljku koja će savršeno odgovarati vašoj bašti, morate da razmišljate o sledećim stvarima: visini odrasle biljke, obliku cvetova i njihovoj boji. Ako imate dosta prostora možete da se odlučite za klematis koji raste do visine od 3 – 6m, međutim, ako vam je prostor ograničen, postoje i vrste koje su mnogo manje.

Pored toga, postoje vrste klematisa sa velikim cvetovima ali i one sa manjim; cvetovi mogu da budu dupli ili u obliku zvona. Kada smo kod boja, postoje klematisi sa belim cvetovima, zatim oni u boji lavande ili tamnoljubičasti, a isto tako i crveni pa čak i žuti. Izaberite biljku koja je bar dve godine stara jer je klematisu potrebno nekoliko godina da dostigne zrelost i počne bujno da cveta. Vodite računa da je biljka odgajana u rasadnom kontejneru i da je bujna i zdrava.


POGLEDAJTE NAŠU PONUDU KLEMATISA


Sadnja klematisa

Moguće je gajenje klematisa u saksiji ili u vrtu. Sadnja klematisa se obično obavlja krajem zime ili početkom proleća, u zavisnosti od klimatske zone i vrste. Većini klematisa je potrebno dosta prostora i dobra cirkulacija vazduha. Što se zemljišta tiče, ono bi trebalo da bude dobro drenirano i plodno. Kada pronađete savršeno mesto za sadnju klematisa, iskopajte rupu dubine oko 60cm i dodajte malo komposta. Sadnicu malo orežite da biste joj umanjili šok i pomogli joj da se lakše prilagodi novom okruženju.

Zalivanje klematisa

Kada zasadite klematis, neophodno je redovno zalivanje sve dok se biljka dobro ne ukoreni. To znači zalivanje jednom nedeljno tokom prve godine. Ako vaša biljka preživi prvu godinu, nastaviće da buja i trebaće joj veoma malo nege da bi bila zdrava i srećna. Tokom perioda velikih vrućina sve vrste klematisa moraju da se zalivaju. Zasićenje tla vodom, jednom nedeljno, je bolje od čestog zalivanja manjom količinom vode.

Prihrana klematisa

Kada imate biljku koja se lepo primila moraćete malo da je prihranjujete. Redovnim hranjenjem ćete obezbediti zdrav rast i dobro cvetanje. Koristite organsku prihranu da ne biste narušili strukturu zemljišta. Klematisu odlično prija prihrana za paradajz ili ruže kao i bilo koje drugo đubrivo u granulama, kao i dobar kompost ili pileće đubrivo. Krajem zime ili početkom proleća upotrebite neko đubrivo koje je bogato kalijumom.

Potpora za klematis

Da bi rastao, klematisu mora da se penje uz neku podlogu. Zato je potrebno da mu od prvog dana obezbedite potporu. Međutim, klematis nije penjačica koja raste tako što se obavija oko nečega, on se penje tako što oko podloge obmotava lisnu dršku. Ove lisne drške nisu previše dugačke pa je zato sve što ima prečnik veći od približno 1cm preveliko da bi se drška obmotala. To je i razlog zbog čega se preporučuje korišćenje konopca, najlona za ribolov, žice, tankih grančica, drvenih štapova ili čeličnih šipki. Čak i kada imate rešetku od letvica, dodajte i malo kanapa ili napravite mrežu od kanapa ili ribolovnog najlona. Da bi se biljka držala za rešetku moraćete malo da je privežete najlonom za ribolov i kanapom.

Uzgoj klematisa u saksijama/žardinjerama

Da bi biljka razvila dobar korenov sistem, za gajenje odaberite posudu koja je bar 45cm duboka i isto toliko široka (idealne su one trapezoidnog oblika). I kod ovakve sadnje je važna potpora pa zato koristite baštenski obelisk ili manju rešetku od letvica. Nemojte da koristite višenamenski kompost, već onaj na bazi gline. Ovo se preporučuje zbog toga što će se vremenom višenamenski kompost razložiti pa će drenaža i ishrana biljke biti loše.

Uobičajeni problemi pri uzgoju klematisa

Postoji nekoliko uobičajenih problema na koje možete da naiđete ako se opredelite za uzgajanje klematisa. Prvi je sušenje klematisa usled čega biljka vene i ugine nakon što joj lišće i stabljike pocrne. Ako je cirkulacija vazduha loša biljku može da zahvati pepelnica. Takođe, vodite računa o biljnim vašima i paučinarima, kao i o puževima golaćima. Puževi napadaju mlade prolećne izdanke pa zato obavezno postavite barijere protiv puževa.

Orezivanje klematisa 1. grupe

Jedna od najvažnijih stvari za uzgoj klematisa je orezivanje. Različite vrste zahtevaju različit pristup. Iz tog razloga su klematisi podeljeni na 3 grupe za orezivanje i kada utvrdite u koju grupu spada vaša biljka, tačno ćete znati šta bi trebalo da radite. U 1. grupu spadaju zimski i zimzeleni klematisi, odnosno one vrste koje rano cvetaju i imaju sitne cvetove (montana, alpina i makropetala). Ove vrste formiraju cvetove na izbojcima koji su nikli prethodnog leta. Ovoj grupi je potrebno veoma malo ili nimalo orezivanja. Ako je potrebno, možete ih malo orezati nakon cvetanja i u kasno proleće nakon što prođe opasnost od mrazeva. Orezuju se samo suve grane i one koje smetaju.

Orezivanje klematisa 2. grupe

Klematisi 2, grupe traže blago orezivanje. U ovu grupu spadaju klematisi krupnih cvetova koji cvetaju na mladim jednogodišnjim granama. Pod ovim se podrazumeva orezivanje koje će stimulisati rast novih izbojaka na kojima će se formirati cvetovi krajem leta. Najbolje je da ih orežete jednom krajem zime ili početkom proleća i još jednom početkom leta kada prođe prvo cvetanje. U oba slučajeva izbegavajte preterano orezivanje jer vam je cilj da pospešite rast novih i zdravih izbojaka. Ove vrste se orezuju najviše na polovinu visine.

Orezivanje klematisa 3. grupe

Klematisi 3. grupe traže jako orezivanje. U ovu grupu spadaju klematisi krupnih cvetova koji kasno cvetaju. Ovakvo orezivanje je potrebno jer oni svake godine stvaraju nove izbojke iz osnove. Ova grupa se orezuje krajem zime ili početkom proleća kada izbojci počnu da bubre. Trebalo bi da isečete grane tik iznad para zdravih izbojaka, na visini od 15 – 30cm iznad tla. Ako ih ne orežete, klematisi ove grupe će formirati jalove donje grane pa će cvetovi biti na velikoj visini gde nećete moći da ih vidite.Za uspešan uzgoj potrebno je da znate kojoj grupi pripada vaše klematis cveće.

Oznaka: ,
Podelite na:

Šta treba klamatisima za bujno cvetanje?

Kupina i sva njena lekovita svojstva

Pozovite nas!