Maline jačaju imunitet i vraćaju energiju

  • Voće
  • 03/02/2020
  • 0

Maline treba da se jedu sveže, jer uspešno skidaju povišenu temperaturu, podstiču znojenje, pospešuju izbacivanje peska iz bubrega, jačaju srce, normalizuju krvnu sliku…

Jagodičasto voće malinu (Rubus idaeus) po kojoj je Srbija posebno poznata, prema legendi otkrili su grčki bogovi. Ova dragocena voćka tokom istorije više je korišćena kao lek nego kao hrana, jedino što bobice nisu bile kultivisane već divlje.


KUPITE SADNICU MALINE IZ NAŠEG RASADNIKA


I danas malina sve više nalazi svoje mesto i u medicini, ali i u kozmetologiji. U sebi sadrži šećere glukozu, fruktozu, saharozu, organske kiseline – elaginsku, jabučnu, limunsku, salicilnu… Sadrži i etarsko ulje, bojene i taninske materije, vitamine C i E. Zbog korisnih sastojaka u mnogim zemljama upotrebljava se za sprečavanje dijareje i ekcema, dok ekstrakt iz ploda deluje protiv virusa. Ekstrakt aktivira i pankreas na lučenje insulina, zbog čega se preporučuje za snižavanje šećera u krvi.

U poslednje vreme sve više se istražuje i delovanje malina na maligne ćelije, jer je ustanovljeno da elaginska kiselina, koje ima u zavidnoj količini u semenkama ove voćke, sprečava umnožavanje ćelija raka. Istovremeno, sprečava oštećenje DNK a ne deluje na normalne ćelije zadužene za imunološku odbranu organizma.

Da bi se postigla preventivna zaštita od malignih oboljenja, svakodnevno u organizam treba unositi po 130 grama ovog voća, savetuju stručnjaci. Naravno da ne može da zameni lek, ali može da deluje preventivno.

Tradicionalna medicina odavno preporučuje da se maline jedu sveže, jer uspešno skidaju povišenu temperaturu, podstiču znojenje, čiste žuč, pospešuju izbacivanje peska iz bubrega, jačaju imunitet i srce, normalizuju krvnu sliku.

Od sušenih plodova maline može da se spremi izuzetno kvalitetan čaj pun vitamina. Treba odvojiti tri kašike osušenih plodova ove voćke, dodati dva decilitra mlake vode, kao i vanilu, karanfilić i đumbir. Čaj se priprema tako što se u zagrejanu vodu dodaju izmrvljene maline, sve kuva pet minuta a zatim ostavi da odstoji deset. Nakon toga u čaj se dodaju začini na vrhu noža, a zatim se uživa!

U kozmetici plod maline posebno je delotvoran kod masne kože, a sa dodatkom odgovarajućeg biljnog ulja i za suvu, osetljivu, zrelu i oštećenu kožu. Bogatstvo vitaminom C i elaginskom kiselinom obezbeđuje hemijski i mehanički piling, a služi i kao sredstvo za izbeljivanje.

Sveža malina odlična je za efikasnu masažu, pri čemu svaki plod treba da bude spakovan u plastičnu kesicu. Za ovu svrhu najbolje su maline proizvedene na ekološkim plantažama koje postoje i u Srbiji. Do upotrebe treba da budu zamrznute, naglašavaju stručnjaci.

Otapaju se neposredno pre upotrebe na sobnoj temperaturi i dobro se izgnječe drvenim predmetom kako bi se dobila kompaktna masa.

Tokom masaže semenke malina mehanički otklanjaju izumrle ćelije, a miris maline smirujuće deluje na ceo organizam i otklanja nervozu. Premorenom organizmu vraća energiju i ubrzava oporavak od umora.

Posle masaže na kožu se stavlja pakovanje izgnječene maline uz dodatak nekoliko kapi biljnog ulja, i ostavi da stoji oko 20 minuta. Istovremeno može da se pije sok od maline, čime se postiže blagotvorni učinak i iznutra.

List maline kao čaj takođe se koristi u okviru narodne medicine za ispiranje usne duplje koja je pod upalom, kao i za za upaljeno ždrelo. Ovaj čaj je delotvoran i za zaustavljanje dijareje, a dobri poznavaoci tvrde da je savršena zamena za indijski, gruzijski i ruski čaj.

SOKOVI

* Sok maline, sveže ili odmrznute, pomešajte sa žutim šećerom. Sve to izmiksajte dok se šećer ne rastopi. Pre nego što se sok upotrebi treba ga čuvati u frižideru, i obavezno ga razblažiti sa običnom ili mineralnom vodom.
* U blender stavite 150 grama svežih ili odmrznutih i izmiksajte ih dok se ne napravi kašasti sok. Dodajte 25 mililitara vode, malo cimeta, karanfilića i đumbira. Ostavite napitak u frižider kako bi se sastojci sjedinili i služite hladno.

Podelite na:

Zašto treba da jedete lešnike svaki dan

Zimska zaštita (bakar i ulje)

Pozovite nas!