Teddy patuljasta tuja

350 RSD

Naziv proizvoda ……….……. Patuljasta, mini tuja Teddy 

Stručni naziv ……………….…….…. Thuja Occidenatalis Teddy

Ukupna starost ……………..……… 2

Visina kod isporuke ……..….….. oko 20-30 cm

Težina kod isporuke …………….. 1-2 kg

Kratak opis proizvoda:

  • Veoma dekorativna tuja, loptastog oblika, zimzeleni je četinar;
  • Raste oko 50 cm u visinu i približno toliko u širinu;
  • Preporučuje sa sadnja na zaklonjnim mestima od sunca i golomrazice;
  • Izuzetno otporna na senku i zalivanje;
  • Podnosi orezivanje.

Upotreba:

  • Dekorativno;
  • Samostalna sadnja;
  • Za saksije i žardinjere.
  • 6 na zalihama

Opis

Patuljasta tuja Tedi je zimzeleni četinar, visine do pola metra. Preporučuje se za sadnju na zaklonjenim mestima od sunca i golomrazice. Dekorativna patuljasta forma, kako za samostalnu sadnju tako i za grupacije, alpinetume. Odlično podnosi saksije i žardinjere. Jedina tuja tolerantna na senku i vodu.

Patuljasta tuja Teddy raste kao omanji zimzeleni žbun. Prepoznatljiv je po mekom i gustom sklopu četine koja odaje utisak plišanog patuljastog žbuna. Spor rast i male dimenzije omogućavaju široku primenu u alpinetumima, žardinjerama i grupacijama.
Uslovi: Umereno zalivanje, senovita ili polusenovita pozicija.

Patuljasta, kuglasta tuja, velike gustine, može da naraste do 0,5 m u prvih 10 godina. Voli polusenovita-senovita staništa. Treba izbegavati saditi je na mestima koja su celog dana osunčana jer može doći do stvaranja ožegotina. Uspeva na svim tipovima zemljišta. Koristi se u alpinetumima i malim baštama, kao i u grupacijama. Četine su zelena a zimi dobijaju braonkasto-crvenkastu boju.

Teddy tuja najlakše uspeva na prosečnom zemljištu srednje vlažnosti, dobro isušenom i dreniramon, izložena u potpunosti sunčevim zracima ili u delimičnom hladu. Iako ima širok spektar tolerancije na različite tipove zemljišta Teddy tuji najviše odgovara vlažno, dobro drenirano peskovito zemljište zbog svojih odličnih fizičkih osobina kao što je poroznost. Nije preporučljivo Teddy tuju gajiti na zemljištu sa stajaćim vodama. Takođe ovoj vrsti tuje pogoduje i sadnja na terenu sa delimičnom senkom pogotovo u najtoplijem delu dana u letnjem periodu. Poželjno je zaštiti je od jakih zimskih vetrova kako bi se izbegle zimske opekotine. Teddy tuja je jako atrktivna za uređenje svih vrsta poslovnih objekata zbog lakoće postizanja pravilnog loptastog oblika.

Teddy tuja je sporo-rastuća vrsta, zaobljene loptaste forme, patuljastog rasta koja dostiže visinu od 25-30 cm tokom perioda od pet godina. Karakterišu je plavo-zelene četine koje su atraktivne tokom cele godine, mada tokom zimskog perioda, posebno u hladnijim podnebljima može dobiti bronzanu nijansu.

Teddy tuja se najčešće koristi u pejzažima i vrtovima kao pojedinačni detalj, u paru ili u redovima koji prate ivice. Može se i kombinovati sa tujama stubastih formi ili drugim stubastim četinarima. Lakoća gajenja u žardinjerama i saksijama, atraktivan izgled i jednostavna nega su ono što karakteriše Teddy tuju.

Dodatne informacije

Težina 1-2 kg
Dimenzije 25 × 30 cm
Pozovite nas!