Lovor višnja 30 cm

360 RSD

Naziv proizvoda …………………………. Lovor višnja 

Stručni naziv …………………………… Prunus laurocerasus

Ukupna starost ………………………… 1+1

Visina kod isporuke …………….…….. oko 20-30 cm

Težina kod isporuke ……………………. 1 kg

Kratak opis proizvoda:

  • Zimzeleni žbun robusne i jake gradje, mesnatih listova. Ima u aprilu cvetove potom sitne plodove u jesen;
  • Može da izraste do par metara ali jako dobro podnosi orezivanje i možete je sa lakoćom držati na željenoj visini, širini …;
  • Jako otporna biljka za naše podneblje (izuzev zimskih jakih vetrova);
  • Otporna je na gradske uslove, dobro podnosi orezivanje;
  • Dobro izdržava niske temperature i sušu.

Upotreba:

  • Velika primena za zimzelene ograde;
  • Solitarna stabla;
  • Masivni žbunovi;
  • Pojedinačne sadnice u žardinjerama.
  • 13 na zalihama

Opis

Lovor višnja je robusna, zimzelena biljka koja je našla veliku primenu u hortikulturi Srbije. Lovor višnju možete uzgajati kako u zemlji, vrtu tako i u žardinjerama, saksijama, posudama. Najčešću primenu nalazi kao zimzelena živa ograda. Prilikom sadnje lovor višnje za formiranje žive ograde, naša preporuka je sadnja 3-5 sadnica u dužni metar. Kopa se kanal potrebne dužine i širine i dubine minimum 30×30 cm (prosečna dimenzija nasađenog ašova). Sadnice vadite iz saksija, kontejnera i sadite u što kvalitetniju i rastresitiju zemlju.

Bitno je da se zemlja iz kontejnera što manje rasipa i da zadrži kompaktnost. Veća rupa – kanal kopa se da bi se zemlja što više usitnila kako bi nova sadnica što lakše mogla da pusti nove žile u istu. Po sadnji lovor višnje, potrebno je sadnice obilno zaliti (nepisano pravilo je koliko je sadnica visoka toliko litara vode – sadnice lovor višnje visine 20-30 cm potrebno je za prvo zalivanje 20-30 litara vode po sadnici). Dalja nega lovor višnje ogleda se u tome da pratite da zemlja bude vlažna, očišćena od korova kako bi biljka mogla da raste. Ukoliko primetite da biljka ne napreduje, nema intenzivno zelenu boju lista treba proveriti i po potrebi prihraniti kvalitetnim prirodnim ili veštačkim đubrivom. Posle godinu dana lovor višnje preporučivo je da se krene sa orezivanjem tj. šišanjem kako bi se formirala u gust žbun samim tim i ogradu. Obično se uzme visina najnižih sadnica i izmeri i izvuče prav i ravan kanap kao vođica za formiranje. Dok je lovor višnja mlada preporuka je da se koriste voćarske makaze i orežu grane – grančice ispod ili iznad lista (ukoliko koristite makaze za živu ogradu neizbežno je da se iseče i list, koji potom počinje da žuti na mestu preseka i može da stvori vidne ožegotine). Preventivno je možete zaštititi preventivnim fungicidom (npr. mankozeb, mankosava…) ukoliko primetite šupljikavost lista kod lovor višnje. U kišnim godinama u kada se zalivaju prskalicama ta šupljikavost lista kod lovor višnje je izraženija. Preventivno možete je zaštititi fungicidom, šupljikav list će u toku zime promrznuti pa je bolje iste ukloniti u jesen. Ukoliko je povećana vlažnost u samoj krošnji biljke stvara se veća vlažnost što privlači puževe. Puževi (golaći) vole da jedu list lovor višnje, zaštita je primena pužomora, sredstva protiv puževa.

Dodatne informacije

Težina 1 kg
Pozovite nas!