Zašto treba da jedete lešnike svaki dan

  • Voće
  • 19/01/2020
  • 0

Lešnik je jedan od energetski najvrednijih namirnica. U svom sastavu sadrži 60% ulja i 15 % belančevina ali i potrebne vitamine i minerale. Značajan je izvor vitamina B (posebno vitamina B5 i B6), vitamina E, gvožđa, kalijuma, kalcijuma, selena, te mangana i cinka.  lesnik

Lešnik se koristi i kao pomoćno sredstvo u lečenju žutice, proširenih vena, hemoroida, za izbacivanje toksina iz organizma, snižavanje holesterola u krvi…

lesnik
www.biopijaca.com BioPijaca doo, je prva i jedina online prodavnica organske, bio hrane, organskog voca i povrca i konv. voca i povrca u Subotici. Dostava na kucnu adresu je besplatna!

Lešnici obiluju omega-3-masnim kiselinama koje doprinose zdravlju srca i normalnom rastu i razvoju mozga. Ako se kupuju s ljuskama mogu brže da užegnu, ali, ako su vakuumirani i čuvani na suvom i tamnom mestu, njihov originalni ukus ostaće sačuvan tokom dužeg vremena.


KUPITE SADNICU LESKE IZ NAŠEG RASADNIKA


Lešnik je bogat izvor vitamina E, folata, kalijuma, magnezijuma, mangana, fosfora i gvožđa. Vitamin E je snažan antioksidans koji doprinosi obrani organizma od prekomerne proizvodnje slobodnih radikala. Naime, slobodni radikali uzrokuju oštećenje tkiva izazivajući upalu koja dugoročno može dovesti do razvoja hroničnih bolesti.

Lešnici se takođe ističu sadržajem prehrambenih vlakna i na 100 grama osiguravaju čak 9.7 grama za probavni sistem važnih materija. Svoju primenu nalaze u kolačima, čokoladama, keksovima pa se takođe koriste za proizvodnju maslaca od lešnika.

Pojedina istraživanja su pokazala da lešnici zajedno sa orasima i bademima, zahvaljujući oleinskoj kiselini, doprinose snižavanju šećera u krvi, kao i da poboljšavaju osetljivost na insulin.

Povoljno deluju na kardiovaskularno zdravlje, regulišući nivoe LDL i ukupnog holesterola. Zahvaljujući masnim kiselinama, vlaknima, kalijumu i magnezijumu koje sadrže, lešnici takođe pomažu u regulaciji krvnog pritiska.

Leska je grmolika biljka široko rasprostranjena po Evropi i Zapadnoj Aziji. Obično naraste između tri i osam metara u visinu, te daje ukusne i nutritivno bogate plodove – lešnike. Lešnjak spada u grupu orašastih plodova i zahvaljujući svojoj velikoj popularnosti širom sveta zastupljen je u mnogim receptima i proizvodima.

Koliko je popularan govori nam činjenica da se u svetu svake godine proizvede preko 800 hiljada tona lešnika. Za njegovu popularnost ponajviše je zaslužan njegov specifičan slatkasti ukus kao i visoke nutritivne vrednosti. Lešnik je bogat zdravim mononezasićenim i polinezasićenim mastima, koje čine daleko najveći udeo u njegovim ukupnim masnoćama.

Podelite na:

Inovacije u zimskom prskanju voćnih sadnica

Maline jačaju imunitet i vraćaju energiju

Pozovite nas!