Američka brusnica Pilgrim

250 RSD

Brusnica koja se na području Severne Amerike gaji za komercijalnu proizvodnju je niska, drvenasta i zimzelena puzavica koja pripada porodici biljaka Ericaceae, i poznata je pod latinskim nazivom Vaccinium macrocarpon. Prirodno stanovište ove vrste brusnice, krupnih plodova, su kisela, močvarna zemljišta Severne Amerike.

Cena je za prodaju u rasadniku, dostava se dodatno naplaćuje.

VIŠE O BRUSNICI:

Prodaja sadnica od oktobra do maja meseca ili dok ima na lageru.

  • 45 na zalihama

431

, ,

Opis

Ukusna i osvežavajuća brusnica (Vaccinium macrocarpa), po mišljenju zapadnih stručnjaka, predstavlja najzdravije voće u prehrambenom lancu. I tradicionalna medicina joj odaje priznanje jer malo koja biljka ima tako jako antibiotsko dejstvo. Izuzetno je bogata vitaminom C, koji joj daje specifičan, kiselkast ukus. U narodnoj medicini, brusnica se koristi za lečenje urinarnih infekcija. Izuzetno je važna za žene, jer čak 60 procenata dama makar jednom u životu ima taj problem. Infekcije mokraćnih kanala su vrlo uporne, pa se kod trećine pacijentkinja opet jave u godinu dana posle izlečenja. A posebno su im sklone starije osobe, trudnice, žene u menopauzi i postmenopauzi, oboleli od dijabetesa…

Brusnica je prirodni diuretik koji pospešuje izlučivanje mokraće, čime se smanjuje mogućnost širenja infekcija. Oko 200 miliona ljudi širom sveta često pati od urinarnih infekcija, a žene su, zbog anatomskih razlika, ugroženije od muškaraca.

Najpoznatija podela kada je ovo crveno voce u pitanju jeste na americku i evropsku brusnicu. Evropska brusnica je zimzeleni grm visine od 30cm do 60cm, koji voli kiselo zemljište. Njeni plodovi su crvene boje, kiselog i oporog ukusa. Brusnica je bogata antioksidansima, antocijaninima i flavonoidima.

Ova biljka je izvor mnogih hranljivih, lekovitih i zaštitnih sastojaka koji se koriste i u proizvodnju lekova. Brusnica je bogat izvor flavonoida (antocijanina), flavonola i proantocijanida. Pored toga sadrži visok nivo C vitamina, provitamina A (kao beta karotin), B vitamina (B1, B2, B3), kalcijuma, magnezijuma, fosfora, kalijuma, arbutin i vlakna. Plod ove lekovite biljke ima jako antioksidantsko dejstvo, a dokazano je da ima i antikancerogeno dejstvo.

Brusnica se koristi u ishrani kao: svež plod, sušeno voce, džem, sok, sirup, žele, vino ili caj. Proizvodi se i kao lek u obliku sirupa za decu i tabletama za odrasle.

Brusnica je zimzeleni žbun visok oko 25 cm. Plod purpurnocrvene brusnice sadrži organske kiseline, tanin, gvožđe i druge minerale. Sazrevaju od sredine avgusta do kraja septembra. Stabljike su tanke, a listovi sitni i zimzeleni. Cvet je beo ili ružičast, dug 8 mm sa zvonastom krunicom i postavljen na vršcima stabljike u krupnim, visećim grozdićima. Plod čine jarko crvene i kiselkaste bobice, trpkog, aromatičnog ukusa.

Održavanje zasada

Između redova treba kositi i malčirati iglicama bora, kiselim tresetom ili piljevinom. Nakon dve godine potrebno je prorediti grane i ostaviti 4 – 5 novih izdanaka kako bi se biljka obnovila. Stare i suve izdanke orezujemo do mesta nicanja, a one slabo rodne potrebno je orezati na četvrtinu visine žbuna.

 

Pozovite nas!