Goji (Godži) Lycium barbarum

350 RSD

Biljka Goji potiče sa Tibeta  (Lycium barbarum)  i smatra se hrana i lek za dug vek. Nazivaju je i crveni dijamant u medicini. Smatraju je kao  prirodna pomoć za revitalizaciju opšteg stanja zdravlja organizma: olakšanje bolnog stanja zglobova, zaštite i bolje funkcionisanje jetre i srca, opušta krvne sudove i pojačava prokrvljenost i prenos kiseonika kroz krvni sistem, smanjuje krvni pritisak, sprečava starenje kože, rešava problem uvećanja prostate, poboljšava vid i smanjuje senilnost kod starijuh osoba.

Više o Godji bobicama:

  • 10 na zalihama

423

, , ,

Opis

Imate slobodnog mesta u vašoj bašti i razmišljate šta biste mogli još da sadite? Evo ideje! Ova voćna vrsta je veoma neobična, a daje preukusne plodove. Iako neki od vas nisu čuli za godži bobice, u našoj zemlji i šire postaje i komercijalni zasadi ove voćke. Mi vam dajemo praktične savete kako da ih odgajite.

Godži spada u familiju paradajza i to je biljka koja se kod nas koristi kao voćna vrsta. Može se koristiti na različite načine, pošto su sveže voćke jestive tokom celog leta, od juna, jula, pa do avgusta. Godži je vrsta žbunaste biljke koja ima slapovito povijene grane i može dostići visinu do metar i po, eventualno dva.

Ukoliko imate osunčano mesto u vrtu na kome možete posaditi godži, potrebno je da ga tokom godine veoma često zalivate, orežete grane u toku jeseni i pripremite ga da u toku sledeće godine, na novim granama koje su formirane, da obilje cvetova.

Pošto cveta u toku maja, juna i jula, plodonosi u toku jula i avgusta. Plodovi su veličine drena, a tako i izgledaju. Ukusni su i blago slatkasti. Koriste se za pripremanje sokova, džemova, pa i za zamrzavanje.

Godži svakako možemo gajiti i u bašti i u saksiji. Poveća saksija veličine kofe za vodu, od desetak do 15 litara, sasvim je dovoljna za gajenje godžija. Potrebno je samo da mu obezbedimo dovoljno svetlo mesto. Na nekom balkonu, terasi ili ispred kuće. Ukoliko se odlučimo za takvu varijantu, potrebno je biljku češće orezivati i zalivati.

Prilikom sadnje svake od baliranih sadnica godžija, potrebno je skinuti celofansku foliju koja drži sadnicu u vlažnoj piljevini i koja je transportno pakovanje. Često se javi greška, pa ljudi koji nisu imali prilike da to rade, posade biljku kompletno sa baliranom folijom.

Zato ne zaboravite da je nju potrebno pažljivo odmotati, a piljevinu baciti, odstraniti. Ona je, naime, samo transportno pakovanje. Ovakva sadnica treba da bude posađena direktno u zemlju u kojoj treba da postoji humus, stajnjak ili neko drugo hranivo, a gole žile treba da legnu na zemlju. Ukoliko se posadi sa piljevinom, postoji verovatnoća da se sadnica možda i ne primi.

Call Now ButtonPozovite nas!