Asimina triloba Paw Paw banana

1,000 RSD

Asimina triloba, Paw-Paw ili indijanska banana
Naziva se još i Papajom, ali je ne treba mešati sa mnogo poznatijom Papajom (Carica papaya).
Odlično uspeva na našem podneblju.
Najviše joj odgovara lagano kiselo humusno zemljište i mnogo vode.
Vrlo je osetljiva na suv vetar.
Listopadna je biljka koja se može uzgajati kao grm ili drvo. Ako se uzgaja kao drvo naraste do 8 metara.
Biljka je vrlo otporna, a i ne treba je prskati. Na listovima i grančicama nalazi se vrsta prirodnog pesticida koji odbija insekte i gljivice. Ako osušite listove, sameljete ih i potopite u vodu, dobija se organski pesticid.
Daje plod nakon treće godine od sadnje.
Plod ima ukus kombinacije manga, banane i ananasa.

Kupujete jednogodišnju sadnicu visine oko 20 cm.

Cena je za prodaju u rasadniku, dostava se dodatno naplaćuje.

  • 6 na zalihama

Opis

Asimina triloba ili Paw-Paw, indijanska banana odlično uspeva kod nas, što se tiče zemljišta nije izbirljiva, izdržava do -25 stepeni eventualno prve godine zaštiti ako bi bila jača zima posle joj više nije potrebno prve plodove donosi posle 4-te godine, samoplodna je ali zbog unakrsnog oprašivanja poželjne su dve sadnice, slično kao kod lešnika. Ukusom podseća na bananu pomešanu sa ananasom i mangom, slatko i osvežavajuće. Voće se može koristiti sveže, a mogu se praviti džemovi, sokovi i sl. Sadi se 4 metra izmedju redova, a 3 metra u redu.

Poželjno je dodati prilikom sadnje što više organskog đubriva i hraniva kako bi mogla da neemetano raste.
Prvih par godina Asimina raste sporo, s vremenom kad se posada kako joj raste koren srazmerno raste i sadnica. U početku je potrebno da ima i neki vid potpore da se nebi stablo lomilo. Jako je bitno da bude posađena na mestu gde nema popodnevnog sunca. Ukoliko je izložena celodnevnom suncu obavezno dolazi do ožegotina.
Oblik uzgoja sami određujete, kao žbun može rasti do 2.5-3 metara, a kao drvo čak i do 5 m drvo.
Poznato je da je otporana na niske zimske temperature (do -30 °C), ali u prvim godinama preporučljivo da se pred zimu osigura adekvatnim agrotekstilom, malčom, lišćem, slamom.
Biljka cveta u aprilu , sa tamnim ljubičastim cvetovima. Rađa minimum tri godine posle sadnje. Plodovi su kao manga, sa zelenom kožom koja pri zrenju prelazi u žutu boju obično do kraja semptembra.
Plodovi mogu težiti do 0,5 kg . Voće može da se bere direktno sa drveta, ili možete sačekati da samo padne na zemlju.  Plodovi zru krajem septembra meseca.

Dodatne informacije

Težina 1.5 kg
Dimenzije 25 cm
Call Now ButtonPozovite nas!