Lešnik Leska (Corylus avellana)

200 RSD

  • Sadnica lešnika, jednogodišnji izdanak;
  • Istarski dugi i Istarski okrugli;
  • Najekomičnije sorte u našim uslovima;
  • Veoma prinosne;
  • Izdržavaju veoma niske temperature;
  • Rastu kao žbun;
  • Brzo prorode…

Cena je za prodaju u rasadniku, dostava se dodatno naplaćuje.

  • Nema na zalihama

610

, , ,

Opis

Leska pripada grupi jezgrastih voćaka. Raste u formi razgranatog grma 3-8 m visine. U povoljnim uslovima može da dostigne i visinu do 15 m. Ima zaobljene listove dužine 6-12 cm, koji su sa prednje i zadnje strane prekriveni sitnim dlačicama. Pre listanja javljaju se ženski i muški cvetovi. Ženski cvet je vrlo mali s kratkim svetlo crvenim laticama. Muški cvet je znatno veći. U malim grozdovima nalazi se 1-5 komada zaobljenih plodova leske. Plodovi su dugački 15-25 mm i široki 12-20 mm. Sastoje se od jezgra i omotača. Boja im je žuto-smeđa.

Jezgra lešnika predstavljaju izvor velikog broja vrlo korisnih jedinjenja, kao što su: ulje 55-72%, belančevine 12-22%, ugljeni hidrati 14%, šećer 2-10%, mineralne materije 1,8-3%, vitamin E (24 -40,40 mg/100 g) , β-sitosterol (134,05 mg/100 g), celuloze 2,42%, voda 5,8%. U svežim resama ima oko 100mg%, a u listu 120mg% vitamina CU lešniku su identifikovana brojna fenolna jedinjenja: galna, kafe, p-kumarinska, ferulična i sinapik kiselina, miricetin 3-ramnozid, kvercetin 3-glikozid, kvercetin 3-ramnozid i kempferol 3-ramnozid. Kora i lišće su izvor katehinskog tanina.

Lekoviti delovi leske su: kora, lišće, cvetne rese i lešnik. Lešnik ispoljava antioksidativnu aktivnost zahvaljujući sadržaju fenolnih jedinjenja. Pojedini delovi leske imaju sledeća svojstva:

astrigent, diaphoretic, odontalgic, stomahik, tonik, antelmitik, febrifug, depurativ.

Velika nutritivna i dijetoterapeutska vrednost jezgre lešnika doprinosi stalanom porastu potražnje i potrošnje u konditorskoj industriji. Manja količina plodova koristi se i za stonu potrošnju i u kulinarstvu. Lešnik je našao široku primenu i u kozmetičkoj i farmaceutskoj industriji. Ulje se koristi u proizvodnji boja. Iz kore i lišća dobija se tanin. Drvo leske daje dobar kvalitet uglja, koji koriste umetnici.

Pozovite nas!