Akcija!

Žižula Ziziphus jujuba Kineska urma

Original price was: 1,300 RSD.Current price is: 1,200 RSD.

Sadnica visine preko 40 cm;

Sorta: Domaća – određena selekcija, proverena i prilagodljiva u našim uslovima, sadnica dobijena putem izdanka!

Žižula, poznata još i kao jujuba, čičmak i kineska urma predstavlja drevno voćno drvo, koje, prema iskorijskim podacima, je poznato još pre 6000 godina. Žižula pripada rodu Ziziphus, porodici krkavina. Postoje više od 50 vrsta ove urme, ali najkorisnija i najpoznatija je Ziziphus jujuba Mill.

Plodovi kineske urme su duguljasti, blage braon boje, sjajnog omotača i koštice. Žužula ima prijatan ukus i visoku hranljivu vrednost. Ona je jedna od četiri osnovnih voćnih biljaka u Kini, gde se gaji na preko 200 hiljada hektara.

Jujuba raste u toplim krajevima, a odlikuje se velikom otpornošću na temperaturne promene, tako leti može da izdrži i preko 40°C i sušu, a kada odbaci svoje grančice, postaje vrlo otporna i na hladnoću, zimi podnosi temperaturu i do -25°C.

Cena je za prodaju u rasadniku, dostava se dodatno naplaćuje.

  • 19 na zalihama

Opis

Kineska urma (Zizyphus Jujuba L.), sinonimi iglica, žižula, unami ili čičimak je poreklom iz Kine gde se gajila još pre 4000 god. To je listopadni grm koji može da poraste do visine od 4 metara. Dugovečan je i može da živi i do 200 godina. Otporna je na niske zimske temperature (do -30°C). Plodovi su joj slični klasičnoj urmi, boje kafe, dugi od 3 do 4 cm. Pokožica im je sjajna, a meso svetlo zeleno, egzotičnog ukusa i prijatne arome. Plodovi se u Kini koriste sveži, suvi, konzervisani, kandirani ili prerađeni u kompot, džem, marmeladu, slatko, pire, sok, sirup, rakiju i liker. U 100 g plodova nalazi se 400 mg vitamina C. Bogata je mineralnim solima, a posebno kobaltom, jodom i gvoždjem. Na Dalekom Istoku plod se koristi kao lek za oboljenja srca, regulisanje krvotoka, otklanjanje malokrvnosti, bolesti bubrega i disajnih organa. U septembru plodovi počinju menjati boju u blago belu do žučkastu, a nakon toga se od peteljke prema dole počinju bojiti izrazito sjajnom smeđe crvenkastom ili smeđom bojom. Plodovi žižule se mogu koristiti u septembru i oktobru kada dobiju boju i kad im se površina nabora i meso omekša. Meso je belo žuto, prijatnog kiselkasto slatkog ukusa. Plodovi se koriste sveži, suvi, konzervisani, kandirani ili prerađeni u kompot, džem, marmeladu, slatko, pire, sok, sirup, rakiju i liker. Koristi se i za proizvodnju brašna, od kojeg se pravi specijalni lekoviti hleb. Plod je bogat  mineralnim solima posebno: kobaltom, jodom, gvožđem. Pored toga sadrzi i veliku količinu raznih vitamina. U proseku sadrzaj vitamina C se kreće 250 – 800 mg, što znači da kineska urma zauzima, posle šipka, drugo mesto po sadržaju vitamina C.

Dodatne informacije

Težina 3 kg
Pozovite nas!