Klementina Citrus clementina

2,500 RSD

Sadnica Klementine  (Citrus clementina), dvogodišnja, kalemljena.

Malo je sitnija, bez koščica i znatno slađa od mandarine.

Sadnica je u saksiji, visine preko jednog metra.

Cena je za prodaju u rasadniku, dostava se dodatno naplaćuje.

Više o Egzotičnom voću:

  • 4 na zalihama

Opis

Klementina je zimzeleni hibrid pomorandže i mandarine. Plodovi su slatki i ukusni najsličniji mandarini ali se kora jako lako ljušti i nema semenki u plodu. Kao i svi citrusi poreklom je iz toplih predela tako da se u našem podneblju na zimu mora uneti u hladnu i svetlu prostoriju koja ne mrzne. Klementina voli plodnu humusnu zemlju. Presadjivanje svake druge godine u broj veću saksiju je jedna od osnovnih mera nege. Odlika ili „mana“ svih citrusa je da prilikom promene mesta (kupovine i donosenja u dom, jesenjeg unošenja u prostoriju …) dobiju  lisne vaši. Pratite par dana list i ako se pojave vaši koje „upljuvavaju“ list potrebno je da odete do poljoprivredne apoteke i uzmete odgovarajući insekticid. Takođe može doći do sušenja i opadanja listova ali ako je sadnica vitalna i zelenih grana obnoviće se na proleće i opet olistati. Rast i razvoj ćete pospešiti povremenim prihranjivanjem i odabirom odgovarajućeg mesta sa dosta sunčeve svetlosti.

Klementina je jedna posebna vrsta mandarine, koja u sebi ne sadrži seme i ukus joj je super svež. Nju je pronašao jedan Alžirac po imenu Klemen Rodije 1902. godine. Međutim, postoji i mišljenje da klementina potiče iz Kine, jer je ona veoma uobičajena voćka koja se može svakodnevno naći na stolu prosečnih Kineza. Danas se ona masovno gaji širom sveta i popularna je na većoj teritoriji planete.

Naravno, klementina se ne konzumira samo u svežem stanju, već se prerađuje u određene proizvode kao što su džem, osvežavajući napici, suvo ili konzervisano voće.

Kao i ostalo citrusno voće, tako je i klementina veoma bogata hranljivim sastojcima. Osim opštepoznatog vitamina C, tu su i proteini, minerali, vlakna, ugljeni hidrati, masti i pregršt drugih vitamina (A, D, K, E, B6 i B12).

Klementina je takođe i odličan izvor antioksidanata koji funkcionalno napadaju i uništavaju slobodne radikale. Zbog toga je klementina odlična za regeneraciju i revitalizaciju telesnih ćelija, čime se poboljšava čovekov imunitet.

Svojim hranljivim materijama, klementina čoveku obezbeđuje odličan kvalitet kože, odgovarajući balans kiselina u telu, pospešuje umne aktivnosti, smanjuje nivo holesterolaodržava telesnu težinu, ublažava digestivne probleme.

Osim navedenih zdravstvenih svojstava klementine, moguće je navesti pet bolesti na koje je moguće preventivno delovati konzumiranjem ove sjajne voćke.

Dodatne informacije

Težina 5 kg
Pozovite nas!