Žuta malina

400 RSD

Sadnica žute maline u saksiji.

Žuta malina ima izvanredan ukus i dobro se prodaje sveža na tržištu Amerike. Ova malina je gurmaski specijalitet i nije je teže gajiti od ostalih sorti. Međutim, u Srbiji nema organizovanog otkupa pa je preporučujemo za gajenje na okućnici za konzumiranje u svežem stanju.

Cena je za prodaju u rasadniku, dostava se dodatno naplaćuje.

VIŠE O ŽUTOJ MALINI:

Prodaja sadnica od oktobra do maja meseca ili dok ima na lageru.

Trenutno –

  • Nema na zalihama

Opis

Žuta malina (Fall Gold) je sličnog oblika kao klasične, crvene maline, a odlikuje je zlatna boja i sočan, izuzetno sladak ukus.

Žuta malina najbolje uspeva na bogatom zemljištu i najbolje je za nju izdvojiti poseban deo bašte jer se često „ne slaže“ sa drugim biljkama. Ovoj hibridnoj vrsti maline potrebni su sunčeva svetlost i toplota, ali i vlažno zemljište. Pri sadnji je potrebno dodati stajnjak, kompost ili mineralno đubrivo.

Žuta malina može da se sadi tokom čitave godine, a najbolji period za sadnju su jesen proleće. Pošto je visoka oko 120 centimetara potrebno je vezivati, kao i crvenu malinu.

Malini je potrebno orezivanje u proleće i neophodno ukolanjanje starih izdanaka posle berbe, kako bi se dobro formirali izdanci koji će doneti rod. Žuta malina je spremna za berbu od kraja proleća do početka jeseni, u zavisnosti od područja na kojem je posađena.

Posebnu pažnju treba obratiti na ptice koje su često najveće štetočine u uzgoju ove voćke, ali i na bolesti koje napadaju i crvene malinjake. Ako je redovno orezujete i pravilno prihranjujete žuta malina može rađati u proseku oko 10 godina.

Ova hibridna vrsta maline je vrlo ukusna kada se jede sveža, a i savršena je za kuvanje, naročito za spremanje džemova. Mnogi iskusni kuvari je koriste kao specijalan dodatak slatkišima, ali i za atraktivnu dekoraciju jela.

Uputstvo za orezivanje i vezivanje malina: ovo su najvažniji prolećni radovi u malinjaku za dobar rod

Ovo je agrotehnička mera koja se u malinarskoj proizvodnji obavlja svake godine na početku vegetacije. Od kvaliteta i načina izvedene ove radnje u mnogome zavisi količina i kvalitet plodova maline koji će biti ubrani tekuće godine.

Pupoljci treba da su zdravi, krupni, jasno vidljivi i da počinju sa što niže visine. Letorasti treba da su ujednačene braon – žute boje po celoj dužini bez znakova prisustva bolesti (mrke i svetle fleke). Prilikom vezivanja letorasta moramo se truditi da iz svakog sadnog mesta imamo po neki letorast da vežemo, ako ne za gornju ono bar za donju žicu kako bi zasad uvek imao zadovoljavajuću gustinu.

Dodatne informacije

Težina 1 kg
Pozovite nas!