Sibirski limun (Poncirus trifoliata)

1,000 RSD

Kupujete kontejnersku sadnicu sibirskog limuna visine oko 1 metar.

Odlično podnosi niske temperature i do -30 stepeni;

Brzo raste i u drugoj godini može početi sa cvetanjem;

Pun rod postiže posle sedme godine u kojoj postiže prinos preko 80kg ploda po stablu;

Plod je lekovit i sadrži vitamin C u 7 puta većoj koncentraciji od običnog limuna, takođe ima i vitamin P koji je redak u prirodi i 3500 ORAC jedinica (antioksidans) u 100 gr. ploda;

Sibirski limun nema prirodnih neprijatelja.

Ili poručite telefonskim putem 060 04 55 275

Cena je za prodaju u rasadniku, dostava se dodatno naplaćuje.

  • 12 na zalihama

Opis

Sibirski limun potiče iz Kine i jugoistočne Azije. Vrlo brzo se proširio i na ostale delove sveta

. Pored tropskog ukusa, poznato je da sadži jako velike količine vitamina C (po nekim merenjima i do 7 puta više od klasičnog limuna), plus vitamin P koji je redak u prirodi i 3500 ORAC jedinica (antioksidans) u 100 gr.

Sibirski limun podnosi -30 stepeni, brzo raste i u četvtoj godini cveta a u pun rod ulazi pose sedme godine i tad daje preko 30kg ploda po stablu, plod je lekovit i sadrži vitamin C u 7 puta većoj koncentraciji od običnog limuna, ima i vitamin P koji je redak u prirodi i 3500 ORAC jedinica (antioksidans) u 100 gr. ploda, nema prirodnih neprijatelja.

Relativno brzo raste i može se orezivati, nema pravila za orezivanje. Orezuje se kao ruža kako vama odgovara, možete od njega formirati različite oblike, sto se orijentacije tiče najviše mu pogoduje polusenka, ne tretira se hemikalijama. Nema prirodnih neprijatelja. Brzo raste i mora se orezivati najmanje tri godine i formirati krošnja oko vodjice te se vodjica krati u trećoj  godini, tada drvo sibirskog limuna bude oko 2 – 2,5 metra. Raste u vidu nižeg drveta od 3-5m visine u zavisnosti od tla i uslova uspevanja. Obrazuje veliki broj grana, bogato obraslim sjajnim kožastim troprsnim listovima i trnovima. Samo po sebi je veoma dekorativno naročito kada formira plodove. Sibirski limun je vrsta koja voli orezivanje. Ovim se podstiče rast grana, bolje grananje, listanje i formiranje lepše krošnje. Orezivanje se vrši u proleće nakon poslednjih mrazeva. Veoma otporna vrsta koju skoro da uopšte ne napadaju bolesti ni štetočine. U jesen pristižu plodovi koji su sitniji od običnog limuna, okruglasti i fino obrasli dlačicama. Tokom zrenja su zelene boje, kada sazru intenzivno žute. Sadrže dosta semenki, pogodni su za spravljanje raznih preliva za salatu, u limunadi, voćnim miksevima. Zbog veoma jakog ukusa retko se samostalno konzumiraju. Sibirski limun ne zahteva posebne mere nege, dovoljno je da ga zasadite u plodnu zemlju i redovno zalivate u slučaju jakih suša. Poželjno je da se zasadi na mestu koje nije previše osunčano u toku dana.

Dodatne informacije

Težina 5 kg
Dimenzije 110 cm
Call Now ButtonPozovite nas!