Weigela florida Purpurea

400 RSD

  • Raste 1 – 1,5 m u visinu i 1,5 – 2 m u širinu.
  • Listovi su bordo a cvetovi nežno roze boje.
  • Može tolerisati i polusenovita mesta.
  • Cveta maj-jun. Nije veliki probirač kada su uslovi sredine u pitanju, ali joj smeta suša i zasena. Najviše joj odgovara dublje, vlažno i sveže tlo i osunčani do polusenoviti položaji.
  • Dobro podnosi orezivanje, pa se veličina može lako kontrolisati.Po precvetavanju tamno crveni listovi daju lepu tamiju masu, kao osnovu za druge vrste.
  • Najčešće se upotrebljava za pojedinačnu ili grupnu sadnju, ali veoma efektno deluje i kao cvetna ograda, prednji plan masiva ili donji sprat u kombinaciji sa visokim drvećem.
  • 7 na zalihama

Opis

Vejgela cveta pre svega na mladim izdancima, pa stoga intenzitet cvetanja opada u toku godine.

Stručnjaci za drvenaste biljke zato preporučuju da se posle cvetanja ova biljka podmlađuje. To ćete sprovesti tako što ćete sve starije izdanke, kao što su obeleženi na crtežu, makazama opseći odmah iznad zemlje.

Osim toga, trebalo bi da uklonite sve jako razgranate bočne izdanke kao i pojedinačne bočne izdanke u unutrašnjosti žbuna koji smetaju. Ukoliko tražite vejgelu za svoj vrt, izbor će biti između belih i roze cvetova, kao i sorte s „normalnim“ zelenim listovima s belim ivicama ili sa crveno-zelenim lišćem.

Vejgala može da naraste i do 2m. Voli sunčane položaje i umereno vlažno zemljište. Cveta u maju i junu divnim crvenim levkastim i mirišljavim cvetovima. Ovo prvo cvetanje je obilno, cvetovi bukvalno prekriju celu biljku. Drugo cvetanje je u avgustu i septembru znatno slabije (cvetovi se sporadično pojavljuju). Posle prvog cvetanja žbun se  može  delimično orezati. Listovi mu opadaju u jesen. Visina naše sadnice je oko 30 cm i starosti je 1,5 godine.  Biljka je zasađena u kontejner zapremine 1,5 l.

Ako želite lepo oblikovan grm, onda morate orezati svoj grm, jer će u suprotnom igledati veoma neuredno i divlje, a on će vas nagraditi divnim cvetovima koji će privući puno leptira, kao i ptičica. Ovo orezivanje najvažnije je u prvoj godini, najbolje vreme za orezivanje je kada cvetovi počnu da bledi i suše se, negde sredinom-krajem leta. Nikada je nemojte orezivati više od trećine grane, najbolje je prvo iz dalje pogledati bilju i videti šta štrči, pa to orezati. Tako pri samom korenu pregledati i odstraniti suve grane, naročito kod starijih biljaka.

Veoma je prilagodljiva uslovima, mada joj navije odgovara plodno, dobro drenirano zemljište na punom suncu. Ne podnosi sušu aali će tolerisati polusenku-delimičan hlad. Može se saditi pojedinačno ili u grupama sa ostalim cvetnim žbunjem ili perenama.

 

Pozovite nas!