Weigela florida – Nana Variegata (Rosea)

400 RSD

  • Sadnica u saksiji od 1,5 lit. (slika);
  • Cveta u proleće;
  • Odgovara joj sunčana strana.
  • Maksimalna visina koju dostigne jeste oko 1,8 m;
  • Jako je lep i dekorativan žbun. Svojom dekorativnošću se ističu i listovi kao i mali rozikasti cvetovi;
  • Dobro podnosi orezivanje, pa se veličina može lako kontrolisati.
  • Najčešće se upotrebljava za pojedinačnu ili grupnu sadnju, ali veoma efektno deluje i kao cvetna ograda, prednji plan masiva ili donji sprat u kombinaciji sa visokim drvećem.
  • 3 na zalihama

Opis

Listovi vajgele su ovalno duguljasti sa zašiljenim vrhom i nazubljenom ivicom, dužine od 5 do 15 cm. Postoje sorte koje imaju sjajne listove u nijansama zlatne, zelene i bele boje. Zbog svojih lekovitih svojstava koriste u narodnoj medicini.

Vajgela najčešće cveta raskošno tokom aprila, maja i početkom leta. Cvetovi su zvonasti sa 5 latica, grupisani po nekoliko zajedno, 2 do 4 cm dugi. Mogu da budu bele, ružičaste, crvene boje, a ređe i žute. Plod je suva cilindrična, prava ili lako savijena čaura tamnobraon boje i sadži brojne krilate semenke.

Kao ukrasni grm često se gaji Weigela florida, poznata po nazivima obična vajgela, ružičasta vajgela, mnogocvetna, koja potiče iz severne Kine, Koreje, Mandžurije i Japana. Može da poraste i do 3 m u visinu. Listovi su eliptični na veoma kratkim peteljkama. Cveta u maju i junu. Veliki ružičasti, crveni ili beli cvetovi, po 3 do 4 zajedno, se nalaze na kratkim bočnim grančicama.

Cvetni listopadni grm vajgela se može saditi u vrtu pojedinačno kao soliterna biljka stablašica, u grupama sa ostalim ukrasnim žbunjem ili perenama ili kao slobodnorastuća živa ograda. Lako se prilagođava uslovima, a nije ni otrovna biljka. Smatra se da njeni listovi imaju lekovita svojstva i koriste se u narodnoj medicini.

Iako vajgela podnosi sve tipove zemljišta najviše joj odgovara plodno, dobro drenirano zemljište.

Vajgela najbolje napreduje na sunčanom mestu ili u laganoj senci. Može da toleriše i delimičnu hladovinu.

Dobro podnosi niske temperature ali ne i suše. Otporna je na zagađenost vazduha.

Pošto cvetanje iscrpljuje vajgelu, treba je prihraniti u proleće.

Vajgela se razmnožava nakon cvetanja reznicama. Može da se razmnožava i semenom.

Da bi vajgela bila oblikovana kao ukrasni grm ili stablašica mora se orezivati, a zbog podsticanja cvetanja središte grma treba da se proredi. Orezuje se posle cvetanja, kada cvetovi počnu da blede i suše se. Ne treba orezivati više od trećine grane. Ovogodišnje mlade grane treba ostaviti, a odstraniti suve grane. Ako se oreže posle prvog cvetanja u maju, može da procveta i u avgustu.

Pozovite nas!