Snežna grudva

500 RSD

Viburnum opulus – Snežna grudva (lopta) kako je još nazivaju je biljka koja vodi poreklo iz Evrope, severne Afrike i centralne Azije. Raste kao grm i cveta belo. Cvetovi su skupljeni u prelepe bele cvasti koje neodoljivo podsećaju na “snežne grudve”.

Ukoliko su biljci obezbeđeni povoljni uslovi ona naraste u širuinu 2,5-3 metara, a isto toliko i u visinu. Biljku je potrebno nakon precvetavanja orezati. Ne spada u zahtevne biljke pa se preporučuje za svako dvorište.

Otporna je na bolesti i štetočine.

Biljke u saksijama, visine 40-50 cm.

  • 5 na zalihama

Opis

Snezna lopta – Viburnum opulus roseum – snowball – snežene lopte je visoki listopadni grm koji može dostići visinu 3-4 m. Cveta krupnim belim cvetovima koji se pojavljuju već krajem aprila i ostaju do jula meseca. U septembru i oktobru pojavljuju se bobice, a na jesen se menja boja lista ove biljke i postaje narandžasto-crvena. Kao što vidite, tokom cele sezone nešto se novo dešava, pa je iz tog razloga ovaj grm veoma zanimljiv. Odgovara mu  mesto sa dosta sunca, mada će lepo uspevati i u polusenci. Što se tiče tla, odgovara mu zemljište sa dosta humusa. Grm je kompaktnog rasta, ali ukoliko želite da ga orezujete, tj. nećete ga pustiti da raste 3m i više, onda to uradite nakon cvetanja biljke. Izmrzle i stare grane uklonite nakon zime. Kada je grm previše gust, orežite i nekoliko unutrašnjih grana da bi sunce moglo nesmetano da prolazi. Samim tim ćete pospešiti cvetanje ove biljke. Možete ga saditi grupno, na rastojanju od 2 m ili pojedinačno.

Orezivanjem se može formirati kao manje drvo.Listovi su dugački desetak centimetara, blago nazubljeni i podeljeni na tri do pet krakova. U proleće srednje do tamno zelene boje, a u jesen listovi menjaju boju pa se sreću sve nijanse crvene.Cveta od 5-6 meseca, cvetovi su krem ili bele boje, sakupljeni u loptastim cvastima kao snežna lopta. Plodovi brojni i s jeseni najčešće koralno crveni, često zimi ostaju na granama i lepo izgledaju ispod snega, a omiljena su hrana pticama.

Dodatne informacije

Težina 1.5 kg
Dimenzije 25 × 50 cm
Pozovite nas!