Kivi samooplodni – sadnica

1,000 RSD

DVOPOLNI KIVI – Prilikom sadnje dvopolnog kivija nije potrebno saditi mušku i žensku biljku, dvopolni kivi je samooplodiva biljka. Izuzetno je rodan i dekorativan. Plod je srednje krupnoće, veoma ukusan. Održavanje kao i ostale sorte kivija. Pogodan je i za gajenje zajedno sa drugom sortom.

Cena je za prodaju u rasadniku, dostava se dodatno naplaćuje.

VIŠE O KIVIJU:

  • 11 na zalihama

Opis

Kivi dvopolni  je biljka koja izdržava i do -34 ° C. Osnovna razlika na običan kivi je sitniji plod, bez dlačica, koj nije potrebno ljuštiti pre konzumiranja. Plod je  sladak i vrlo ukusan. Plodovi se beru tokom oktobra i početkom novembra. Arguta je, kao i ostale biljke iz porodice Actinidiaceae, vrlo snažnog i bujnog rasta, izbojci u jednoj godini mogu izrasti i do 4-5 metara. Poželjno je da već pre sadnje postoji neka potpora na koju će se vezati budući porast. Kao najpraktičniji se pokazao uzgoj na pergolama. 

KIVI DVOPOLNI – Prilikom sadnje dvopolnog kivija nije potrebno saditi mušku i žensku biljku, dvopolni kivi je samooplodiva biljka. Izuzetno je rodan i dekorativan. Plod je srednje krupnoće, veoma ukusan. Održavanje kao i ostale sorte kivija. Pogodan je i za gajenje zajedno sa drugom sortom. Ova vrsta je u potpunosti prilagođena kontinentalnoj klimi jer izdržava niske zimske temperature i do -30°C
Sadnice su kontejnerske visine do 30 cm.

Da se kivi može uspešno gajiti i u našim uslovima pokazuje primer porodice Božić u Kruševcu. Posebna nega nije potrebna, a prinosi su zagarantovani. Interesantno je da za potrebe jedne porodice, pa čak i manju zaradu nije potrebna velika površina, zato što je ovo voćka izuzetne rodnosti.

Proizvodnja kivija nije uobičajena za naše podneblje. Ali ovoj voćki izgleda da odlično pogoduju prirodni i klimatski uslovi naše zemlje. Gajenje kivija, kako se pokazalo nije posebno zahtevno ni u pogledu prihrane i zaštite, a visoki prinosi su zagarantovani.

Minimalna nega i visoki prinosi

Ljubodrag Božić iz Kruševca na okućnici ima tri stabla kivija, koji izgledom podsećaju na čokote vinove loze. Za ovu voćku je naročito bila zainteresovana njegova mama, koja je prvobitno nabavila šest sadnica. Prema Ljubinim rečima, zbog prevelike rodnosti, čak i tri stabla su previše za jednu porodicu, pa su polovinu poklonili.

Pre otprilike sedam godina mama je kupila šest sadnica kivija od našeg kućnog prijatelja koji inače ima rasadnik ovog voća. Ubrzo smo shvatili da nam je to previše, pa smo polovinu poklonili. Ovoj voćki odgovara naše podneblje, a u gajenju kivi zahteva minimalnu negu. Pokazao se kao veoma rodan, a postiže prinos i do čak 100 kilograma po stablu. Tako da dosta plodova poklanjamo našim prijateljima„, objašnjava naš sagovornik.

Ovo voće se u početku svog rasta formira kao loza, da bi kasnije u svom razvoju odrvenelo. Razvija se tako da se u dvorištu od krošnji može formirati fina hladovina. Kivi počinje da daje plod već u drugoj ili trećoj godini. Da bi se dobili kvaltitetni i krupni plodovi, potrebno je stručno izvesti rezidbu, a Božići u ovom važnom poslu imaju pomoć njihovog prijatelja od kojeg su kupili sadnice. Sredstva za zaštitu ne koriste, a prihrana je minimalna. Uglavnom stavljaju manju količinu stajnjaka.

Muške i ženske sadnice

Ljuba ukazuje na specifičnosti uzgoja ove voćke. „Potrebno je da se mlada biljka tokom prve zime zaštiti, kasnije ne mora. Ono što je još jako bitno naglasiti je da postoje muške i ženske sadnice. I jedne i druge moraju biti zastupljene zbog oprašivanja. Na jednu mušku sadnicu, ide šest ženskih. Plodovi su tvrdi kada se uberu, nakon čega treba da odstoje mesec dva. Za to imamo posebnu prostoriju„, objašnjava Ljubodrag.

Kao i kod svakog voća i kivija ima različitih sorti. Na okućnici, porodica Božić uzgaja dve sorte, od kojih je jedna manjeg ploda, glatke kore i slađeg ukusa. Druga sorta daje krupniji plod kiselkastijeg ukusa s hrapavijom korom.

Ljubodrag ističe da proizvodnja kivija u Kruševcu uopšte više nije neuobičajena s obzirom na to da ima mnogo onih koji su se upustili u uzgoj ove voćne vrste, među kojima i većih proizvođača.

Dodatne informacije

Težina 1 kg
Pozovite nas!