SPATHIPHILLUM manji

540 RSD

Spatifil ili ženska sreća je u našim uslovima sobna biljka veoma laka za održavanje. Vodi poreklo iz tropskih krajeva Amerike i jugoistočne Azije, zahteva često zalivanje. Zimi je poželjno da temperatura bude iznad 16 stepeni kako bi biljka lepo uspevala. Voli svetlost ali ne direktnu.

Postoji verovanje da „Ako neudatoj devojci poklonite spatifilum, ona će u najskorijem vremenu srediti svoj lični život. Ako je poklonite udatoj dami – u porodici će se pojaviti dete“.

U ponudi vrsta Spathiphyllum Alana!

Cena je za kupovinu u rasadniku, dostava se dodatno naplaćuje.

  • 4 na zalihama

Opis

Spatifilum (Spathiphyllum) – Elegantna sobna biljka za čišćenje vazduha

Zbog svojih otmenih belih cvetova (nalik kalama) koji se elegantno ističu nasuprot sjajnim, tamnozelenim listovima, spatifilum spada u red popularnih dekorativnih biljaka koji oplemenjuju i čine prostor lepšim.

Ova biljka je još poznata pod nazivima mesečev cvet, jedarce, mirni ljiljan, spatifil. Pripadaju porodici Araceae. Rod obuhvata oko 40 vrsta biljaka čiji su areal vlažna tropska područja Srednje i Južne Amerike i jugoistočne Azije, gde rastu u senkama ogromnog prašumskog drveća. Ime roda Spathiphyllum potiče od grčkih reči spathe – vršni list i phyllon – list, zbog velikog zaštitnog lista koji okružuje cvetni klip.

Postoje različiti i mnogobrojni kultivari ove biljke, pa tako mogu da se nabave razne veličine u zavisnosti od površine prostorije u kojoj će biljka rasti. U hibridne vrste spatifiluma, koje su najčešće gajene sobne biljke razlikuju se niži – Spathiphyllum wallisii visine oko 30cm, koji može formirati bogat i širok žbun, i viši – Spathiphyllum Mauna Loa sa puno većim cvetovima i listovima, a njegova visina može ići i do 1m.

Spathiphyllum je otporna višegodišnja biljka. Krase ga dugi, kopljasti listovi, dužine od 30cm do 50cm. Listovi su zeleni, sjajni,glatki, izduženi ili ovalni sa istaknutim rebrima, savijeni prema dole, na dugim zelenim peteljkama. Tokom godine na biljci se pojavljuje cvetni klip, dužine oko 3cm obavijen belim i do 30cm dugim zaštitnim listom. Cvetovi ove biljke mogu da traju i po dva meseca, postepeno menjajući boju iz bele u zelenu. Kada potpuno precvetaju, potrebno je odrezati celu stabljiku kako bi se nastavilo nesmetano cvetanje.

Dodatne informacije

Težina 0.5 kg
Pozovite nas!