Krasula 25-35 cm

900 RSD

Krasula – Drvo novca

  • Po verovanju smatra se da donosi novac i blagostanje u kuću;
  • Vodi poreklo iz Južne Afrike;
  • Spada u sukulentne biljke, mesnati listovi, akumuliraju vodu;
  • U prostoriji voli svetlu poziciju;
  • Umereno zalivanje, biljku je bolje ređe zalivati;
  • Biljka je u saksiji fi 15, visine kod isporuke 25-35 cm.

Cena je za kupovinu u rasadniku, dostava se dodatno naplaćuje.

  • 3 na zalihama

825

, , ,

Opis

KRASULA, poznata kao “stablo novca”, poreklom je iz Južne Afrike. Prepoznatljiva je po svojim krupnim, tamnim listovima i debelim granama raznolikog oblika i teksture.

Krasula je veoma jednostavna za održavanje. Pogodna je za uzgoj u vrtu kao i u zatvorenom prostoru. U toplijim krajevima, krasula može izrasti u prelepi, bujni grm koji može dostići visinu i do 3 metara, a u hladnijim područjima, uglavnom se uzgaja kao kućna biljka, dok nijanse ružičastih i belih cvetova ostavljaju očaravajući utisak.

Po nekim verovanjima, krasula treba biti pozicionirana blizu ulaznih vrata zbog verovanja da donosi novac u kuću. Ova biljka je takođe poznata i kao biljka prijateljstva, pa se često poklanja dragim osobama uz verovanje da se tako pokazuje zahvalnost prijatelju, na taj način im pokazujete da želite da sa njima podelite bogatstvo i prosperitetnu budućnost.

Kako uzgajati krasulu
Krasula je idealna biljka koja se može uzgajiti u saksijama u zatvorenom prostoru. Za pravilan razvoj ove biljke u saksiji treba voditi računa o količini sunčeve energije koju biljka prima. Da biste podstakli rast krasule, pozicionirajte je na neko osunčano ili jako osvetljeno mesto tokom leta i jeseni.

Ukoliko je krasula bila na nekom hladnijem i tamnijem mestu, izlaganje suncu treba biti postepeno, kako ne bi došlo do spaljivanja listova. Takođe, ne stavljajte je iza stakla na punom suncu, već je premestite na spoljašnje osunčano mesto ili na mesto koje prima jaku svetlost ali nema direktnog sunca, to će sačuvati krasulu od isušivanja.

Pravilno zalivanje krasule
Jedna od prednosti krasule jeste što zadržavaju vodu u svojim listovima pa nije potrebno mnogo čestog zalivanja, što je čini veoma nezahtevnom biljkom za održavanje. Izbegavajte prekomerno zalivanje biljke!

Treba voditi računa da se zemlja između dva zalivanja dobro osuši i drenira. Takođe, smanjite zalivanje zimi, jer krasula ne podnosi tlo koje na duži vremenski period ostaje hladno i vlažno, na taj način se smanjuje mogućnost pojave odumiranja korena biljke. U letnjem periodu, krasula zahteva češće zalivanje kako ne bi došlo do opadanja lišća. Ako uzgajate krasulu u saksiji, imajte na umu da je potrebna veća količina vode nego kada su na otvorenom.

Đubrenje krasule
Krasula je sporo rastuća biljka, pa joj nisu potrebne velike količine hranljivih materija. Koristite univerzalno organsko đubrivo sredinom proleća, jer je to period aktivnog rasta krasule.

Najpogodnije vreme za orezivanje krasule
Kako bi krasula ostala zdrava i kompaktna potrebno je povremeno orezivanje. Kada primetite da krasula postaje sve bujnija, a njen izgled gubi oblik i lepotu, ne libite se da je orežete. Ova aktivnost ne zahteva ulaganje velikog napora i vremena, sve što Vam je potrebno su univerzalne makaze za orezivanje biljaka i ideja o idealnom obliku Vaše biljke. Orezivanje je najpogodnije obaviti u proleće ili neposredno nakon cvetanja.

Period cvetanja krasula
Period cvetanja krasula je proleće i leto. Neke sorte ove biljke imaju cveće, dok su neke vrste izgledaju elegantno i zanosno i bez razvijenog cveća. Ako ste ljubitelj cveća i prepoznajete otmenost ove biljke, stilizovanje krasula je pravi posao za Vas.

Zanimljive činjenice o krasuli
Krasula je zbog svoje tamnozelene boje lišća u svetu poznata i kao biljka Žad.
Kornjače vole jesti lišće krasule, a mnoge ose prave gnezdo na krasuli.
Koren biljke krasule pomešan sa gustim mlekom je deo prehrane mnogih afričkih plemena.
Listovi krasule se koriste u lečenju dijareje, epilepsije i za prečišćavanje organizma.
Većina biljaka tokom dana otvara svoje “stomake” (male pore na površini listova) za apsorbovanje ugljen dioksida. Na taj način zadržavaju vodu u listovimu, pa u periodu ekstremnih suša, krasula neće rasti, ali će ostati zdrava i zaštićena od potpunog isušivanja.
Na dalekom istoku, Nemačkoj i u SAD-u, tradicionalno se uzgaja u porculanskim saksijama sa “lavovim nogama” zbog verovanja da je treba kraljevski tretirati, jer predstavlja biljku koja privlači novac.
Plod ove biljke je mala kapsula koja sadrži minijaturna semena.
Dugogodišnja biljka koja može dostići i do 2 godine starosti.

Dodatne informacije

Težina 1.5 kg
Dimenzije 15 × 35 cm
Pozovite nas!