Difenbahija

850 RSD

Difenbahija, Dieffenbachia, je veoma dekorativna biljka;
Ima šarene listove sa različitim šarama;
Veoma se lako gaji;
Voli dosta svetlost, ali ne direktnu; direktna svetlost stvara ožegotine na listu;
Prirodno gubi brzo stare listove ali ih brzo nadoknađuje;
Dobro podnosi temperature iznad 10 do 24 stepena;
Treba da ima dovoljno vlage, ali ne previše vode, dobro podnosi orošavanje;
Biljke u ponudi su oko 40 cm.

Cena je za kupovinu u rasadniku, dostava se dodatno naplaćuje.

  • 3 na zalihama

812

,

Opis

Difenbahija (Dieffenbachia) je veoma dekorativna biljka, a dominantni su njeni listovi koji mogu biti različiti u odnosu na vrstu. Postoji veliki broj vrsta ove biljke i na osnovu toga ona može rasti više u visinu ili biti žbunasta, može imati krupnije ili sitnije listove, a takođe i izgled lista varira kad su u pitanju nijanse zelene boje i šare ili pege koje su karakteristične za nju. Smatra se da su je u 19 veku engleski i belgijski istraživači doneli u Evropu iz Južne Amerike. Tako ona u svakom domu pravi „tropsku“ atmosferu koja svakom prija.

Voli svetla mesta, a odgovaraće joj i polusenka. Važno je da ne bude na direktnom suncu i da nije izložena promaji. Odgovara joj temperatura od 15 do 18 stepeni, leti može ići i do 25 stepeni, a važno je da zimi ne pada ispod 15. Voda za zalivanje treba da bude sobne temperature, najviše joj odgovara kišnica, ako postoji mogućnost. Zalivati umereno, tako da se voda ne zdržava predugo u saksiji, zimi možete i štedljivije zalivati.

Sa ovom biljkom treba biti oprezan jer je izuzetno otrovna. Treba je držati na mestu koje je van domašaja dece i kućnih ljubimaca, diviti se njenoj lepoti ali iz daleka i sa malom distancom prema biljci. Budite oprezni i kada je presađujete (stavite rukavice kada radite sa njom i budite pažljivi kada skidate suve listove). Presađivanje je potrebno na svake dve godine, a ukoliko biljka ima izduženo stablo vodite računa da u sasksiji stoji stabilno i da ima dovoljno prostora jer kad im uslovi pogoduju difenbahije se veoma brzo razvijaju.

Zašto lišće difenbahije žuti i biljka pati?

To se može desiti iz više razloga. Prvi su bolesti koje izazivaju crveni paukovi i vunaste vaši, a posledica toga mogu biti žuti listovi i paučina u donjem delu biljke. Pokušajte prvo da povećate vlažnost vazduha u prostoriji i da fizički uklonite štetočine. Takodje, žuti listovi se mogu javiti i kada biljku previše zalivate i kada se voda zadržava dugo u saksiji. Kada zalivate, sipajte vodu u tanjirić, a posle nekog vremena izbacite višak vode. Listove koji odumiru jer biljka stari, ne možete spašavati, odstranite ih i posvetite pažnju novim, mladim listovima. Koristite Flosal za prihranu difenbahije jednom u 7 dana. Biljka će na taj način postati otpornija na bolesti i štetočine, a novi listovi će se brže i bolje razvijati i boja će biti intenzivnija.

Pozovite nas!