Skimia

800 RSD

Japanska Skimia – Skimmia japonica Rubella

  • zimzeleno cvetno drvo sa dekorativnim listovima;
  • cveta u proleće u grozdastim i mirisnim cvastima;
  • u jesen je biljka najlepša kada ima jarko crvene bobice;
  • voli kisela, vlažna, bogata i dobro drenirana zemljišta;
  • voli senku i polusenku;
  • sadi se samostalno ili u žardinjerama;
  • visina odrasle biljke je oko 1 metar;
  • visina biljke kod isporuke 20-25 cm.

Cena je za kupovinu u rasadniku, dostava kurirskom službom se dodatno naplaćuje!

  • 10 na zalihama

Opis

Skimmia japonica rubella je nizak zimzelen grm. Grane su gusto obrasle duguljastim ovlnim listovima. Skimija raste oko 1 m u visinu i do 1.5 m u širinu i koristi se najčešće kao samostalni grm.

Japanska skimija pripada porodici Rutaceae. Prirodno raste u Japanu, Kini i jugoistočnoj Aziji. Cveta u rano proleća belim do bledo žutim sitnim cvetovima skupljenim u duguljaste cvasti. Plod je jarko crvena bobica koje ostaje na biljci u toku zime. Biljka punu dekorativnost i kolorit dostiže kada je u plodu.

Japanska skimija je spororastući nizak grm u našim uslovima sredine. Vrlo je pogodna za pojedinačnu sadnju kao i za sadnju u žarinjerama i saksijama za isticanje važih delova vrta.

Skimmia japonica najbolje uspeva u polusenovitim i senovitim delovima vrta. Voli vlažna, kisela i dobro drenirana zemljišta. Zahteva pH zemljišta 5.6 – 6.

Skimija je dvodoma vrsta što znači da su odvojene muške i ženske biljke.  Ovo je važno znati jer muške biljke neće dati bobice zbog kojih je vrsta najtraženija. Da bi se biljke dobro oprašile i obilno plodonosile potrebno je imati i mušku i žensku biljku.

Biljku svakog proleća dobro očistiti od uvelog lišća i oštećenih grana. I ako skimija podnosi temperature  do -15°C ukoliko su zime ektremne zgodno je biljku zaštititi geotekstilom. Japanska skimija nije tolerantna na sušu te je potrebno redovno zalivanje naročito u toku letnjih meseci. Redovna prihrana je poželjna jer vrsta voli plodna zemljišta.

Zalivanje se vrši od proleća do kasne jeseni, redovno. Prehranjivanje je obavezno od proleća do jeseni. Zimi nema potrebe za prihranjivanjem. Vrsta uredno izgleda sama po sebi te se uklanjaju samo suvi listovi i grane.

Dodatne informacije

Težina 0.5 kg
Dimenzije 30 cm
Pozovite nas!