Jagoda Senga Sengana (živić)

60 RSD

  • Odlikuje se snažnim mirisom;
  • Karakterističnom aromom;
  • Većim procentom suve materije;
  • Daje taman sok kao višnja.

Cena je za prodaju u rasadniku, dostava se dodatno naplaćuje.

  • Nema na zalihama

Opis

Sorta Senga Sengana (Zenga Zengana) je stvorena u Nemačkoj, srednje kasnog je vremena zrenja. Vrlo je rodna, do 900 g po biljci, plod je srednje krupan, zarubljeno kupast do srcast, tamnocrvene boje. Meso je čvrsto, sočno i aromatično. Procenat suve materije i tehnološka svojstva je i danas pored nekoliko novih sorti jagode selekcionisanih za preradu stavljaju na mesto jedne od najpoželjnijih za prerađivačku industriju. Biljka je snažna i vitalna, prilagodljiva na sušu i umereno osetljiva na mraz. Ako se sadi u modernim zasadima potrebno je obratiti pažnju na kontrolu bujnosti. Dobro podnosi transport, pogodna je za smrzavanje, industrijsku preradu ali i stonu upotrebu. Za razliku od plodova koji se beru za stonu upotrebu za preradu se plod bere bez čašičnih listića. Senga sengana je trenutno najtraženija sorta jagode za preradu i svežu upotrebu na lokalnom tržištu, veoma otporna i prinosna, krupnih plodova, odličnog ukusa i boje. jagoda

Sezona branja: Senga sengana pristiže na branje u nižim predelima zapadne Srbije oko 25. maja, a u višim oko 10. juna. Ubiranje plodova traje oko 25 dana.

Otpornost: Senga sengana ima odličnu tolerantnost na sve zemljišne, ali i nadzemne bolesti. Veoma je otporna na sve klimatske uslove, pa se preporučuje proizvodnja na većim nadmorskim visinama, jer ne izmrzava tokom zime, a kasno cveta. Najtraženija je sorta jagode u svetu za organsku proizvodnju. Preporučuje se sadnja do 1.000 m nadmorske visine, a ako se planira na većim visinama, poželjno je izabrati parcelu koja je zaklonjena od vetra i koja dugo na proleće ostaje pod snegom, odnosno, na kojoj kasnije kreće vegetacija.

Sađenje treba izvoditi kada je zemljište umereno vlažno i vrlo oblačno. Živići se sade na dubinu na kojoj su bili u matičnjaku, odnosno krunica živića treba da bude u visini površine zemljišta posle sađenja i sabijanja zemljišta. Posle sađenja treba obaviti navodnjavanje ili zalivanje svakog živića. Ručno sađenje obavlja se na više načina: sadiljkom u kanaliće i pomoću motike ili ašova.

Pozovite nas!