Gaultheria procumbens

500 RSD

Zimzeleni žbun koji više poraste u širinu, do 25 cm i znatno manje u visinu. U visinu poraste do 15 cm. Ima bele cvetove koji se kasnije pretvaraju u crvene bobice. Bobice tokom zime ostaju na grančicama i prave izuzetno lep i dekorativan ambijent. Kao vrsta je veoma tolerantna na sve, pa i gradske uslove gajenja. Dobro podnosi sadnju u žardinjerama. Listovi su ovalni, sjajni.

Biljka je u saksiji i pogodna za sadnju tokom cele godine.

  • 6 na zalihama

Opis

Gaultheria procumbens

Gaultheria procumbens ili američka zimska borovnica ubraja se u nisko zimzeleno žbunje, moze da naraste do 10-15 cm u visinu, i 20-30 cm u širinu. Voli polusenovite i senovite položaje i vlažno, dobro drenirano zemljište. Ukoliko želite da dobijete tepih od galuterije sadi se 9-10 kom na m2. U proleće prvo cveta belo ka nežno roze da bi od semptebra počela da formira jarko crvene bobice. U zavisnosti od vlage bobice mogu do se zadže do duboko u zimu. Gaultheria procumbens je odlična biljka kako za samostalnu sadnju za formiranje zelenog tepiha tako i u alpinetumima, žardinjerama, bordurama oko staza. Dolazi do izražaja u jesen i zimu kada dobije crvene bobice. (napomena bobice ukoliko se pojedu u velikim količinama mogu uzazvati mučninu). Odlično podnosi niske temperature. Prikladna je za sadnju ispod rododendrona, kamelija praveći efektan pokrivač tla. Listovi Gaultheria procumbens su ovalni i i sjajno zeleni. Na proleće u pazuhun listova obrazuju se zvonasti cvetovi posle kojih se obrazuju plodovi. Plodovi su na početku beličasti dok prema jeseni dobijaju jarku crvenu boju. Gaultheria procumbens se vrlo često koristi u dekoraciji.

Zimzelena gaulterija je mali, prizemni grm, koji ide do 15 cm u visinu. Ima plitko korenje koje se širi, pa biljka ide do 1 m u širinu. Listovi su zimzeleni, kožasti i elipsasti do ovalni, dužine do 5 cm. Imaju karakterističan miris. Zimi listovi promene boju i dobiju crvenobronzane nijanse. Cvetovi su zvonasti i beli, veličine oko 0,5 cm. Cvetanje gaulterije se dešava u drugoj polovini leta. Voće su bobice, kao suve kapsule obavijene mesnatim delom. Bobice gaulterije su tamnocrvene boje. Prečnik ploda je do 1 cm. Plodovi ostaju na biljci i tokom zime, ako se ne uberu ili ako ih ne pojedu divlje životinje i ptice.

Dodatne informacije

Težina 1.5 kg
Dimenzije 20 × 10 cm
Pozovite nas!