Bambus

2,000 RSD

Bambus Phyllostachys

  • zimzeleni grm sa brzim rastom;
  • visina 2-5 metara;
  • ima mnogo listova, zelene boje;
  • stablo je dekorativno, žute boje, u sredini šuplje;
  • pogodan za sadnju u žardinjeri ili direktno u zemlju;
  • sadnice su visine preko 1 metar u sksiji od 2,5 litara.

Cena je za kupovinu u rasadniku, dostava kurirskom službom se dodatno naplaćuje.

  • 2 na zalihama

267

,

,

Opis

Bambus je zimzelelena vrsta koja se smatra egzotičnom biljkom u vrtu, a spada u skupinu trava…

Mnogi baštovani su uvideli prednosti bambusa, jer je on svestran i bogat dodatak za svaki vrt. Rast bambusa je brz i gust i zbog toga može brzo začiniti vašu baštu.

Briga za bambus biljke je laka i jednostavna. Evo nekoliko saveta o bambusu, koji će vam pomoći.

Bambus (Bambusa spp.) je svestrana biljka, a većina vrsta može preživeti u mnogim uslovima. Mada, bambus koji je na direktnom sunčevom svetlu će rasti najbrže. To su biljke koje takođe žele imati plodno, blago kiselo, dobro drenirano, ali vlažno tlo.

Zapamtite, to su jednostavno najbolji uslovima pod kojima bi dobili najbolji rast i razvoj. Ako ne pružite neke od tih uslova, većina bambusa i dalje će biti srećni.

Sadnja bambus biljka:
Nakon što ste odabrali mesto za rast vašeg bambusa, možete ga posaditi. Iskopajte rupu koja je dvaput šira od vaše biljke. Postavite bambus u rupu, a korenje neka se raširi u rupi. Nežno zatrpavajte rupu i zalijte temeljno vodom, kako bi se ispunili vazdušni džepovi.

Sadnja na taj način omogućuje bambusovom korienju i rizomima brži rast. Jednom nedeljno ga zalivajte i ako je moguće pružite mu hlad za prve dve nedelje nakon sadnje.

Briga za biljku bambusa:
Briga o biljci je prilično jednostavna. Bambus raste najbolje, ako dobije dosta vode nedeljno, bilo od padavina ili ručnog zalivanja. Voda pušta duboko korenje, koji će pomoći u zaštiti od suše.

Ako je moguće, ne uklanjajte lišće, jer će vam pomoći da zadržite korenje zaštićenim i vlažnim. Oni će takođe vratiti važne hranljive sastojke u tlo nakon razgradnje, što će podstići rast.

Pravilna briga preporučuje sloj komposta ili gnojiva kojeg treba dodati na proleće.

Kontrolisanje bambusovog rasta:
Postoji vrlo realna šansa kako bambus zasađen u vrtu može postati nekontrolisan, pa je dobro prilikom sadnje osigurati zaštitu u obliku ograda za korenje, rizomske brane, koje se ukopavaju u tlo i tako ograničavaju njihovo širenje.

Ako imate snažno rastuću vrstu uzmite u obzir da postavite prepreke ili instalirate barijeru. Barijeru bi trebalo postaviti barem 2-3 metra u podzemlje i 2 do 3 metra iznad tla. Barijera treba okružiti bambus u potpunosti.

Nakon što je instalirana barijera, proverite vrh barijere najmanje jednom godišnje. Smanjite bambusov rast na vrhu barijere kako bi ga spriječilo da pobegne.

Uživajte u tropskom i azijskom duhu vašeg vrta.

Imamo brojne vrste koje mogu prezimiti u našem klimatskom području, bez ikakvih problema, a mi ćemo opisati najpoznatije.

Zeleni bambus (Phyllostachys bisseti):
Ako ste u potrazi za brzo rastućim bambusom ili želite brzo ispuniti veliki prostor ovo je vrsta za vas. Otporan je, razvija guste tamnozelene trske. Taj bambus može formirati guste nadstrešnice. Ima i veliku mogućnost za uzgajanje u posudama, jer je sklon da bude manji i vrlo je otporan na hladnoću. Naraste 6-9 metara u visinu.

Zlatni bambus (Phyllostachys aurea) :
Jedan od najčešćih bambusa, i to s dobrim razlogom: iako obično nije jako visok, to je jedan od najjačih i najkorisnijih. Najbolji je za ogradu. Često ima niz iskrivljenih internodija na bazi trske, ponekad zvan “kornjačin oklop” internodija, koje su prilično ornamentalne. Naraste do 4.5 metara u visinu, a debljina trske može biti do 3.6 centimetara.

Crni bambus (Phyllostachys nigra) :
Ovaj bambus se u početku sporo širi, ali kasnije postaje snažan. Radi svoje crne trske i pernatog zelenog lišća je jedan od najtraženijih bambusa. Trske mogu narasti i do 10,5 metara, s debljinom trske 1,8 do 4,2 centimetra. Trske su u početku zelene boje, a nakon 2-3 godine pocrne. Može biti oblikovan u obliku guste ograde koja obezbeđuje privatnost. Među najcenjenijim je bambusima za dekorativnu obradu drva, jer zadržava svoju tamnu i prošaranu boju nakon sušenja.

Kišobran bambus (Fargesia murielae) :
Najbolje uspeva kada je zasađen u području koje dobija popodnevni hlad i sunce tokom ceelog dana. To će zadržati pastelno zeleno lišće tokom zime. Lako se uzgaja, trske su mu svetlozelene, savijene sa uskim duguljastim tamnozelenim lišćem. Naraste 2-4 metra u visinu i zato je idealan za uzgoj u većim posudama, pa i u domu kako bi krasio vaš interijer.

Rufa bambus (Fargesia rufa):
Naraste 2-2,5 metara pa je isto kao i prethodnik idealan za sadnju u posudama kako bi krasio vrt, terasu ili vaš enterijer. Vrlo izdržljiv, lep i atraktivan bambus sa povinutim granama i šiljastim, zelenim i sjajnim listovima. Može služiti i kao ograda, samo zapamtite da je i njemu popodnevni hlad bitan.

Streličasti bambus (Pseudosasa japonica):
Bambus koji se brzo širi sa tamno zelenim duguljastim listovima. Pseudosasa japonica je također vrlo srećan u zatvorenom prostoru, pa bi ova vrsta bila najidealnija za dekoraciju enterijera. To je takođe jedan od najboljih bambusa za vetrovita ili primorska područja.

Dodatne informacije

Težina 3 kg
Dimenzije 110 cm
Call Now ButtonPozovite nas!