Ananas (bela) jagoda 5 kom.

500 RSD

5 živića jagode golog korena.

Voće poreklom iz Južne Amerike pronašli su holandski farmeri.
Ukusom i mirisom ove jagode više nalikuju na ananas.
Manje su od domaćih crvenih jagoda.
Kada dovoljno sazreju jagode postaju bele sa sitnim crvenim semenkama i izuzetno su ukusne.
Zbog ukusa koji podseća na ukus ananasa, jagode su u Engleskoj nazvane “pineberry” (pineapple-ananas, strawberry-jagoda).

Prodaja sadnica od oktobra do maja meseca ili dok ima na lageru.

Trenutno –

  • Nema na zalihama

Opis

Predpostavlja se da su ananas jagode (Pineberry) nastale u VIII veku spontanim ukrštanjem čileanske jagode (Fragaria chiloensis) i virdžinijske jagode (Fragaria virginiana). Desilo se da su skoro nestale, ali su ih  pronašli holandski poljoprivrednici i njihovim upornim radom sačuvane su od nestanka, a dugogodišnjom selekcijom stvorena je sorta, koja ima određenu komercijalnu vrednost.

Ananas jagode izgledaju kao jagode, a imaju ukus ananasa. Imaju bele plodove s upečatljivim crvenim semenkama.

Pored malog prinosa jedan od ograničavajućih faktora za veću zainteresovanost poljoprivrednika za ovo voće je i relativno visok trošak zasnivanja proizvodnje  u plastenicima.

***

Razmnožavanje ananas jagoda uglavnom se vrši deobom bokora starih biljaka. Nije preporučljivo razmnožavanje iz semena,  jer bi nove biljke mogle ispoljiti drugačije osobine u odnosu na originalnu biljku. Iz istog razloga ova vrsta jagoda ne sme da se gaji u blizini  crvenih sorti, da ne bi došlo do ukrštanja, a time i gubitka bele boje i arome plodova i crvene boje semenki.

***

Ova vrsta jagoda veoma je interesantna za tržišta Britanije, Nemačke, Holandije i SAD. Cene su im znatno više od cena crvenih jagoda. Ovakav trend na tržištu može da bude adekvatan  podsticaj poljoprivrednicima da počnu uzgoj ananas jagoda ili, ako imaju zasade, da nastave sa širenjem proizvodnje.

Call Now ButtonPozovite nas!