Orezivanje voćaka – varijante za trešnje, višnje, jabuke i kruške

Došlo je proleće, kada u bašti ima malo posla, pravo je vreme za orezivanje mnogih voćaka kao što su jabuke i kruške.

– Sadnice voća već od druge godine treba pravilno formirati i oblikovati orezivanjem – savetuje Slađana Milosavljević, dipl.pejzažni arhitekta. Odstranite sve izbojke koji su formirali drugi vrh i mogu da budu konkurencija glavnom izbojku.

Proredite krošnju tako što ćete odstraniti sve grane koje su previše zbijene i rastu prema unutrašnjosti krošnje, kao i sve mladice koje rastu na gore. U kasnu zimu možete obaviti još jednu vrlo bitnu i poželjnu intervenciju u vašem voćnjaku, a to je podmlađivanje prestarelih stabala jabuka i krušaka. Ovaj postupak treba da se izvede vrlo pažljivo, a godišnje može da se odstrani najviše četvrtina krošnje. Prve godine dovoljno je odstraniti mrtve i obolele grane, kao i one koje su previše zbijene. Druge godine se uklanjaju izdanci koji rastu na gore. Dugački izdanci koji nose plodove samo se skraćuju.

Osnovni princip je da se slabi, tanki izdanci mnogo, a debeli malo orežu. Jako povijene, stare grane na kojima je sazrevalo mnogo voća, odstranjuju se do mladog, horizontalnog izdanka.

Stabla trešnje i višnje bolje je orezivati odmah nakog prvog branja plodova u leto. Stabla koštunjavog voća se može različito orezivati. Jedna od varijanti je jedna duža glavna, središnja grana i 3 do 4 kraće sporedne grane. U stručnoj literaturi se ovakav oblik orezivanja naziva piramidalni. Pritom teba voditi računa da sporedne grane rastu pod pravilnim uglom (45 stepeni u odnosu na glavnu granu). Glavni izdanak treba skratiti za trećinu, da bi na njemu mogle da se formiraju nove bočne grane. I bočne grane takođe treba orezati u proporciji sa glavnom središnjom granom. Izdanke koji rastu uspravno treba kompletno da odstranite.

Rezidba voća otvara strukturu granja zbog boljeg protoka vazduha i smanjuje rizik od gljivičnih infekcija, uklanja kolonije štetočina, kontroliše bujnost, i naravno oblikuje krošnju drveća.

Osnovno uputstvo i smernice o orezivanju voća

Drveće i žbunje imaju dve faze rasta – u proleće kada kreće počinje talas novih izdanaka koji se usporava tokom leta, kada biljka energiju usmerava na sazrevanje plodova. Pred kraj leta, i u jesen kreće druga faza rasta listova koja inače kratko traje. Orezujte zimi, ako želite da biljka više raste, a teleskopmakaze pripremite za rezidbu leti ako želite da kontrolišete njenu bujnost. Za zimsko orezivanje preporučljiva su stabla jabuke i kruške.

Stabla u vidu lepeza, osmanluka, piramida, kordona i palmeta treba orezivati u leto kako bi se što bolje kontrolisao oblik krošnje. Mlada stable, posle sadnje se uglavnom orezuju zimi, osim breskve, koje su često osetljive na infekciju gljivom citosporom.

Na stablima voćaka morate znati da razlikujete pupoljke cvetova i plodova od pupoljaka listova i izdanaka koji su pljosnati i zašiljeni, i smešteni su blizu stable. Pupoljci plodova su obliji i deblji i više okrenuti na suprotnu stranu u odnosu na granu.

Izbegavajte orezivanje po vlažnom vremenu, jer je tada drveće posebno osetljivo na gljivice.

Oblikovanje voćaka

Standard  – Ovo je tradicionalan način oblikovanja za jabuke, kruške i dunje u domaćim voćnjacima. Krošnja je uglavnom iznad visine čoveka, pa su potrebne merdevine što nije preporučjivo za male bašte.

Voćke oblikovane u jednoj ravni – Za podupiranje se primenjuje sistem paralelnih vodoravnih žica.

Otvorena sredina  – Oblik je zaobljen ili peharast i nema središnjeg stabla iznad tačke na kojoj krošnja počinje sa grananjem. Olakšava berbu i pogodno za višnje, kruške, breskve…

Osmanluk – Središnje stablo ima naspramne parove vodoravnih grana. Najčešće su u 3, 4 ili 5 redova. Niski osmanluk koji ima jednan red zove se „finta”. Pogodan za jabuke i kruške.

Palmeta  – Obrada koja liči na osmanluk osim što su grane usmerene nagore pod uglom od 45°. Stil je popularan u viktorijanskoj Britaniji a odgovara jabukama i kruškama.

Središnja vodilja  – Drvo ima središnje stablo i grane raspoređene u redove, odozgo do dole, i delimično piramidalan oblik. Pogodno je za jabuke, kruške, šljive i trešnje.

Kordon  – Pojedinačno stablo ima mnogo kratkih plodonosnih izdanaka, ili je reč o sistemu kraka celom dužinom. Može da bude uspravno, ili pod uglom. Postoje i dvostruki ili višestruki kordoni a odgovaraju jabukama, kruškama i šljivama.

Lepeza  – Oblik pogodan za trešnje, smokve, kajsije, breskve… Grane se dele i usmeravaju zrakasto prema gore, na visini od 60 do 75 cm.

Kako krenuti sa orezivanjem?

Proredite krošnju odstranjivanjem svih grana koje su previše zbijene i koje rastu ka unutrašnjosti krošnje, kao i mladice koje su krenule na gore. U kasnu zimu možete podmladiti prestarela stabla jabuka i krušaka,ali pažljivo – godišnje se sme odstraniti maksimalno četvrtina krošnje drveta.

Prve godine je sasim dovoljno da odstranite mrtve i obolele grane, kao i one koje su previše zbijene. Druga godina je vreme uklanjanja izdanaka koji rastu na gore dok se oni dugački koji nose plodove samo skraćuju. Pravilo je da se slabi, tanki izdanci mnogo skraćuju, a debeli manje a vrlo povijene, stare grane na kojima je sazrevalo dosta voća, odstranjuju se do mladog, horizontalnog izdanka.

Preporučujemo da pogledate sledeći video o rezidbi voća: 

 

 

Podelite na:

Mineralna ishrana biljaka upotrebom ekoloških preparata

Kako orezati ružu puzavicu: Produžite im život!

Call Now ButtonPozovite nas!