Kako orezati ružu puzavicu: Produžite im život!

Ko ima ruže puzavice zna tu želju koja teži tome da one budu dugovečne, na žalost to nije moguće jer nakon dve godine one polako propadaju

Ruže puzavice čine dvorište raskošnim i bogatim, zato im je potrebna dodatna nega i pravilno održavanje. Kada mnogocvetajuće ruže puzavice posle dve-tri godine nadmaše visinu od dva metra, treba početi sa orezivanjem i pravilnim uzgajanjem, tvrde stručnjaci za ruže, a idealan trenutak za to je kada procveta forzicija.

Kod orezivanja je veoma važno da uklonite deo starijih izdanaka da biste napravili mesta za nove, mlade izdanke koji ce cvetati. Stare grane tada treba da orežete do mladog i savitljivog izdanka koji od njih ide.

Izaberite izdanak u donjem delu ruže, zatim jedan u sredini i jedan na kraju stare grane. Sve preostale grane prevucite preko luka i pričvrstite. Zbog horizontalnog usmerenja podstiče se formiranje cvetova, a samim tim smanjuje se intenzitet rasta.

Mlade izdanke koji dolaze odozdo možete da u istu svrhu spiralno uvijete oko stuba luka. Izdanke koji smetaju prolazu ispod luka jednostavno odsecite.

Obavezno nabavite rukavice za ruže s kožnim dodatkom do lakta kojima ćete zaštiti i ruke i odeću od trnja.

Ruže se orezuju 3 puta tokom godine.

  1. Prolećna rezidba ruža vrši se u februaru, kada je potrebno odrezati sve izbojke na visinu od desetak centimetara, vodeći računa o tome da postoje bar dva-tri zdrava pupoljka koji će dati nove grane.
  2. Letnja rezidba, od maja do septembra predstavlja orezivanje precvetalih grana, ali ne samo sa cvetnom drškom, već zavisno od veličine biljke, potrebno je skratiti granu bez cveta desetak ili više centimetara, a kod izrazito bujnih sorti povijuša i jakih čajevki nekada i ceo metar.
  3. Jesenja rezidba se obavlja tokom novembra, odmah nakon prvih mrazeva, i predstavlja samo delimično uklanjanje grana ruže. To znači da je potrebno odrezati velike, povijene ili oštećene grane, koje bi se možda zbog snega polomile. Nekada je potrebno samo korektivno odrezati delove biljke da bi joj se moglo prići radi jesenjeg riljanja ili okopavanja, kao i da bi se biljka mogla kvalitetno i obilno zagrnuti zemljom ili kompostom. Pored zagrtanja, potrebno je posuti oko svake ruže jednu šaku mineralnog đubriva formulacije NPK 8-16-24 i blago prekopati. Ako vremenski uslovi dozvole, potrebno je odabrati lepe i suve dane i poprskati ružu zaštitnim sredstvom na bazi bakar-oksihlorida, koji sprečava pojavu crne pegavosti listova početkom godine.
Podelite na:

Orezivanje voćaka – varijante za trešnje, višnje, jabuke i kruške

Plavi kamen za prskanje voća – Bordovska čorba

Call Now ButtonPozovite nas!