Akcija!

Yucca

1,500 RSD

Drvo života – Yuka

 • veoma popularna sobna biljka;
 • za napredovanje traže dosta svetla, preporučuje se da se leti iznose napolju;
 • dosta sporo raste, prerezane stabljike više ne rastu, rastu samo mladi izdanci;
 • leti, za razliku od zime, traži dosta vode;
 • leti se zaliva 2-3 puta nedeljno ali treba da je dobro drenirana aksija;
 • odličan je ukras za osunčani deo terase, verande …
 • ako ima dosta svetla laka je za održavanje;
 • visina biljke 40-50 cm.

Cena je za kupovinu u rasadniku, dostava kurirskom službom u Srbiji se dodatno naplaćuje!

 • 2 na zalihama

874

,

Opis

Drvo života ili na latinskom Yucca potiče iz porodice Agavaceae, a kod nas je došla iz Amerike i Indije. Narodski poznato, drvo života se još pre 2000 godina koristilo kao lek i hrana kod Indijanaca. Juka simbolizuje neraskidivu povezanost prirode i čoveka. Upravo zbog takvog simbolizma, veruje se da drvo života treba da poseduje svaki dom. Takođe, ovu biljku odlikuje epitet snažne i raskošne biljke koja neretko krasi vrtove, balkone i javne površine.

Vrlo često se drvo života naziva i kao kućna palma. Određene vrste ove biljke su izuzetno pogodne za uzgoj u kući, dok neke vrste zahtevaju sadnju napolju i dobro podnose mraz. Drvo života poseduje zanimljiv i dekorativni izgled, zbog svoje smeđe uspravne stabljike i intezivnog zelenila pri vrhu. Danas, sadnja ove biljke je daleko rasprostranjena zbog neobično privlačnog izgleda i skromnih zahteva za održavanje i negu.

Kako da pravilno održavam svoje drvo života?

Drvo života je vrlo jednostavna biljka za održavanje ukoliko Vaš prostor poseduje dosta svetlosti. Uz to, ne zahteva preteranu brigu i negu. Ono što je interesantno kod ove biljke je što bolje opstaje ukoliko je malo zanemarite, nego ukoliko joj se previše posvetite.

Idealna svetlost i temperatura za drvo života

Svetlost je neophodna kako bi ovo drvo života napredovalo i duže opstalo u vašem prostoru. Neke vrste, npr Yucca elephantipes, može opstati sa nešto manje svetlosti u odnosu na ostale vrste. Velika prednost može biti ukoliko posedujete terasu ili balkon, jer bi svoje drvo života leti mogli iznositi napolje na direktnu svetlost. Drvo života ne treba izlagati previše niskoj temperaturi kao ni mrazu.

Yucca filamentosa je jedna od retkih vrsta juke koja može bez problema opstati na mrazu. Za ostale vrste, poželjno je naneti debeli sloj malča i na taj način biljci obezbediti toplotu i suvoću tokom zimskog perioda. Malč možete naći u poljoprivrednim prodavnicama i cvećarama. Malčovanje će zasigurno priuštiti lep i uredan izgled Vaše biljke.

Ukoliko Vaš prostor ne poseduje dovoljno svetlosti pronađite odgovaraću sobnu biljku uz pomoć našeg teksta ,,10 Sobnih biljaka koje ne zahtevaju puno svetla’’.

Zalivanje juke

Drvo života po pitanju zalivanja, nije previše zahtevna biljka i ne traži veliku količinu vode. Mnoge vrste juke mogu uspeti bez gotovo ikakvog zalivanja pored kiše. Leti, dovoljno je Vašu biljku zalivati do 3 puta nedeljno, dok je zimi dovoljno zalivati jednom nedeljno.

Orezivanje

Ova biljka sporo raste, međutim, magično je što u zavisnosti od vrste može narasti i do 5m. Ukoliko gajite drvo života u Vašem ličnom prostoru i ono toliko poraste da počinje svojim listovima dirati plafon, znajte da je vreme za orezivanje. Ova biljka ne traži zahtevno orezivanje. Za Vas, izdvojili smo par najbitnijih stavki koje će Vam pomoći da uspešno orežete svoju juku:

 1. Prvo, neophodno je da uklonite uvele listove sa Vaše biljke i na taj način omogućite novim listovima da rastu.
 2. Zatim uz pomoć noža ili skalpela potrebno je zaseći deo stabla i nekoliko mladih listov.a
 3. Pomenute reznice potrebno je zasaditi u saksiju dok zasađena biljka ne dobije koren.
 4. Kada drvo života prestane sa cvetanjem i pojave se plodovi, pogodno je da odsečete cvetno stablo.

Bolesti koje najčešće zahvataju drvo života

Najčešće bolesti koje pogađaju drvo života izazvane su od strane:

 1. biljnih paukova,
 2. biljnih vaši i
 3. raznih parazita

U tom slučaju, Vaša biljka može pretpeti torturu i neophodno je da se obratite stručnjacima kako bi se otarasili bolesti i izlečili Vaše drvo života.

Kako spasiti drvo života?

Drvo života – Juka nije preterano zahtevna za održavanje, ali vrlo često nailazimo na problem kao što su slabiji izgled biljke i žućkasti listovi. Pod slabijim izgledom biljke poradzumeva se pomalo oronuli izgled , kao i opadanje listova. Za Vas pripremili smo nekoliko korisnih saveta uz pomoć kojih ćete moći da prepoznate problem kod Vaše biljke i efikasno reagujete.

Ukoliko ste preterali sa zalivanjem Vaše juke može doći do propadanja korena pri čemu su česte posledice žuti listovi ili uginuće biljke. U tom slučaju pokušajte da spasite svoju biljku:

 • Odmah je postavite na svetlo i suvo mesto gde će biljka moći da upija sunčevu svetlost.
 • Nemojte je nikako zalivati neko vreme (4 dana), već pustite da svetlost pomogne Vašoj juki da se oporavi.

Izbegavajte da Vaše drvo života čuvate na tamnom i pretoplom mestu, jer to može dovesti do slabijeg izgleda biljke i opadanja listova. U tom slučaju neophodno je da:

 • Vaše drvo života premestite na svetlije mesto. Kao i kod prethodne situacije, svetlost će neminovno pomoći Vašoj biljci.
 • Bitno je da u tom momentu prestanete sa zalivanjem kako bi se zemlja u potpunosti osušila.
 • Zatim je možete presaditi i početi opet sa regularnim zalivanjem.

Juka – lekovita svojstva

Na početku teksta pomenuli smo da su Indijanci drvo života koristili kao lek. Lekovitost ove biljke dokazuje činjenica da je ista obogaćena supstancama (saponina) koje podstiču izlučivanje štetnih materija iz creva. Na taj način, drvo života može pozitivno uticati na zdravlje i celokupno stanje organizma. Iako je sama istorija ove biljke potekla od priče o lekovitosti, ljudi generalno nisu svesni koliko lekovitih svojstava poseduje drvo života.

Mnogi lekari tvrde da terapija Jukom može uticati kao eliksir mladosti na organizam. Pored toga, neminovno može da poboljša psihofizičku ravnotežu. Zastupnici alternativne medicine smatraju da je drvo života izuzetno korisno kao sredstvo za kontrolu holesterola.

Tokom korišćenja ove biljke u zdravstvene svrhe, dolazi do pojačanog mokrenja zbog njenih diuretskih svojstava. Tada, stručnjaci preporučuju veći unos povrća i voća bogatog kalijumom. Pored toga, pozitivno utiče i na regulaciju stolice.

Dodatne informacije

Težina 1 kg
Dimenzije 40-50 cm
Pozovite nas!