Letnji Jorgovan

300 RSD

Letnji jorgovan – Buddleja davidii

 • Cveta od sredine leta do jeseni;
 • Cvetovi imaju opojan miris koji se daleko oseća;
 • Raste kao gust žbun i treba ga saditi gde će imati dovoljno prostora za rast;
 • Rub bašte i ivice travnjaka su pravo mesto za sadnju;
 • Saditi ga na direktnom suncu;
 • Odgovaraju mu i lošija zemljišta ukoliko su dobro drenirana;
 • Prezimljava bez problema u našim uslovima, dok mu letnje vrućine ne smetaju;
 • Zalivanje je potrebno dok se ne ukoreni, kasnije nije neophodno.

Prava biljka za osobe sa puno obaveza!!!

 • 9 na zalihama

234

,

,

Opis

Jorgovan svakako spada pod baštovanski „klasik“, jer svojim divnim mirisom i prolećnim cvetanjem ulepšava svaki vrt već na samom početku sezone. Ono što ga zaista čini posebnim jesu cvetovi  koji rastu u „grozdovima“ i pre svega očaravajući miris. Ako ste se pitali kako miriše proleće – miriše na jorgovan.

Jorgovan – osnovne karakteristike

Syringa vulgaris (lat. naziv) je veliki grm (može se oblikovati kao drvo), koji raste 6-7 metara u visinu. Veoma se lako širi puštajući izdanke. Listovi su jednostavnog izgleda, obično su svetlo zelene boje i ovalni.
Cvetovi formiraju male „tubaste“ osnove i najčešće su bele i ljubičaste boje. Cvetovi su gusto grupisani. Jorgovan je veoma popularna biljka u vrtovima i parkovima upravo zbog neodoljivog slatkastog mirisa koji se javlja na proleće pre ostalih mirisnih biljaka.

Jorgovan – sadnja i nega

Orezivanje može pomoći da održite jorgovan na željenoj visini. Možete ga oblikovati nepravilno, ovalno ili okruglasto. Slobodno orežite neželjene grančice. Starije biljke će terati mlade izdanke i biljka će uvek cvetati na njima. Spada pod biljke umerene brzine rasta. Čim prethodno cveće precveta, biljka tera sitne pupoljke i sprema se za cvetanje naredne godine. Orezivanje bi trebalo uraditi pre ovog procesa (odmah nakon cvetanja).

Kako biste poboljšali cvetanje jorgovana, možete uraditi nekoliko stvari:

 • Redovno okopavajte okolo stabla i uklanjajte korov kako bi biljka imala vazduha
 • Napravite krug prečnika 40-60cm bez trave okolo stabla
 • Ovaj deo zemlje možete pokriti malčom ili ukrasnim kamenom kako biste zaustavili rast trave

Pozicija za sadnju

Grm sadite u sunčanim delovima vrta koji dnevno imaju barem 6h izloženost sunčevoj svetlosti. Biljka će rasti i na potpuno senovitom delu, ali tada nemojte očekivati maksimalno cvetanje.

Najbolje će uspevati u dobro dreniranom, peskovitom i neutralnom (blago kiselom) zemljištu. Ne podnosi glinovito zemljište. Ukoliko je zemljište na koje želite da posadite jorgovan lošeg kvaliteta, obavezno dodajte kompost kako biste ga obogatili.

Vreme za sadnju 

Iako se (ukoliko je kontejnerska sadnica) jorgovan može saditi tokom čitave godine, najbolje vreme za njegovu sadnju jeste proleće ili jesen. Ukoliko se nalazi u kontejnerskoj posudici, obavezno rastresite korenje pre ubacivanje u zemlju. Uvek posadite biljku 5-8cm dublje nego što se nalazila u kontejnerskoj posudi. Pre ubacivanja sadnice u rupu obavezno sipajte vodu kako biste omekšali zemlju. Nakon zatrpavanja takođe nalijte vodu kako bi izašao vazduh koji se eventualno zadržao okolo korena.

Sadnja u redovima

Ako se odlučite da ovaj grm sadite kao živu ogradu, tada bi razmak između grmova trebalo da bude od 1,5-3 m (u zavisnosti od efekta koji želite postići i vrste jorgovana).

Zalivanje jorgovana

Prve godine nakon sadnje bi trebalo redovno da zalivate biljku. Kada se biljka razvije, neće biti potrebe za dodatnim zalivanjem (osim u situacijama ekstremne suše). Jorgovan ne voli da „stoji u vodi“ i neće lepo cvetati ukoliko ima mnogo vode.

Dodatne informacije

Težina 0.5 kg
Pozovite nas!