Tiny Tim patuljasta tuja veći

450 RSD

Patuljasta tuja – Thuja occidentalis Tiny Tim

Naziv proizvoda ……….……. Mini okrugla tuja

Stručni naziv ……………….…….…. Thuja occidentalis Tiny Tim

Ukupna starost ……………..……… 3

Visina kod isporuke ……..….….. oko 30 cm

Težina kod isporuke …………….. 2 kg

Kratak opis proizvoda:

  • Patuljasti četinar, krošnja je loptastog oblika;
  • Četine su zelene boje, a u zimskim mesecima dobijaju braon nijansu;
  • Četine su zelene boje, a u zimskim mesecima dobijaju braon nijansu;
  • Voli sunčana staništa i rasresito plodno zemljište;
  • Pogodna vrsta za sadnju u žardinjerama, alpinetumima i manjim baštama.

Cena je za kupovinu u rasadniku, dosava kurirskom službom se dodatno naplaćuje!

  • 10 na zalihama

Opis

Patuljasta tuja (Thuja occidentalis Tiny Tim) je kompaktna okrugla patuljasta thuja, svetlo zelene boje, maksimalnog prečnika do 80 cm (posle deset godina). Raste veoma sporo maksimalno do tri centimetra godišnje, pa je kao takva idealna za detalje, bordure, balkonske žardinjere, alpinume i male bašte. Krase je četine zelene boje, voli sunčana i polusenovita mesta. Često se sadi pojedinačno kao i u grupi. Dobro podnosi osunčana mesta i polusenku. Trpi orezivanje. Voli plodna, vodopropustljiva, rastresita zemljišta. Dobro podnosi hladne zimske dane i žarka leta. Može da uspeva i na težim zemljištima ako u sadnu jamu pre sadnje dodamo separirani pesak granulata jedan, koji mešamo sa humusnim slojem pri sadnji. Na ovaj način možemo da popravimo fizičke karakteristike, odnosno vodopropustljivost zemljišta.

Patuljasta tuja (Thuju occidentalis Tiny Tim) orezujemo korektivno malim rezovima po ivici tek pošto prođu kasni prolećni mrazevi, znači krajem marta početkom aprila meseca. Često se sadi u pravilne geometriske forme, čijim se ponavljanjem ističe prostranost mesta sadnje. Dobro se kombinuje sa četinarima stubastih formi, lišćarima žalosnih i kuglastih formi. Jako dekorativno izgleda na velikim  površinama malčiranim  crvenim malčom.

Umereno zalivanje, poželjno malčiranje

Po stopi rasta je veoma spora, okruglog oblika koji zadržava bez dodatnog orezivanja. Naime, iako ova vrsta tuje lako podnosi orezivanje, nije potrebno orezivati je redovno zbog sposobnosti zadržavanja okruglog oblika. Uobičajena visina tuje Tiny Tim je oko 0,5 m, a najviše dostiže 1 m visine, koliko približno iznosi i njena širina. Tiny Tim tuja je tolerantna na širok spektar tipova zemljišta. Razvoju ove tuje najviše prijaju ocedna i drenirana zemljišta. Treba izbegavati zemljište sa stajaćim vodama. Vrlo je osetljiva na dugotrajne suše pa zemlja ne treba da ostane bez vlage. Tiny Tim tuja lako izdrživa i niske temperature pa će bez većih problema podnositi i izuzetno hladno vreme sa temperaturama od -35ºC do -40ºC. Četine Tiny Tim tuje imaju tendencija da dobiju bronzanu boju zimi. U pejzažima i vrtovima se koristi kao pojedinačni detalj, u paru ili u redovima koji prate ivice. Mogu se i kombinovati sa drugim tujama stubastih formi ili ostalim stubastim četinarima. Posebno atraktivna je i mogućnost da se Tiny Tim tuja gaji u žardinjerama i saksijama što pogoduje uređenju bašti restorana ili uređenju ulaza u poslovne zgrade.

Temperaturna zona 2-7.

Dodatne informacije

Težina 2 kg
Dimenzije 25 × 30 cm
Pozovite nas!