Akcija!

THUJA OCCIDENTALIS RHEINGOLD

300 RSD

Niski četinar zlatno žute boje, zimi do bronzane.
Voli osunčano mesto ali uspeva i u polusenci.
Odlično podnosi orezivanje pa je to jedna od vrsta pogodnih za razna oblikovanja.
Raste u visinu do 1,5 metar.
Tip zemljišta srednjeg do dobrog kvaliteta i dobro propusnog.
Biljka je skromnih zahteva, sadi se pojedinačno, u žardinjerama ili kao ograda.
Sadnica je u saksiji visine preko 50 cm.

  • 14 na zalihama

125

,

,

Opis

Kultura

Raste u prosečnoj, srednje vlažnoj, dobro dreniranoj zemlji na suncu do delimične sjene. Nešto širok opseg tolerancije tla, ali više voli vlažne, neutralne do alkalne, dobro drenirane ilovače. Ne podnosi suve uslove. Najbolje na punom suncu, ali uglavnom ceni malo svetlosne popodnevne hladovine u vrućim letnjim podnebljima. Izbegavajte punu senku tamo gde će se gustina lišća znatno smanjiti. Izbegavajte izložena vetrovita mesta.

Karakteristike
Thuja occidentalis , obično poznato kao američka arborvita, istočna arborvita, istočni beli kedar ili severni beli kedar, je gusto, konusno do usko-piramidalno (ponekad sazreva do široko-piramidalno), često jednozeblo, zimzeleno drvo koje je poreklom iz istočnog i centralna Kanada južno do severnog Ilinoisa, Ohaja i Njujorka sa raštrkanim populacijama dalje na jug u Apalačima do Severne Karoline. Zrela stabla mogu vremenom dostići 40-60 ‘visine u divljini, ali u uzgoju obično narastu mnogo manja do 20-30’ visina. U zaravnjenim sprejevima pojavljuje se ljuskasto, aromatično, žuto-zeleno do zeleno lišće. Crveno-smeđa kora će se oljuštiti na zrelim granama i deblima.

Ime roda je grčko ime za neku vrstu smreke ( Juniperus .)

Uobičajeno ime arborvitae (drvo života) potiče od ranih francuskih naseljenika u Severnu Ameriku koji su od indijanskih naučnika saznali da se lišće drveća može koristiti za lečenje skorbuta.

‘Rheingold’ je sporo rastuća patuljasta sorta, oblika konusa do kupole, koja obično sazreva do 3-5 ‘visine. Kao što naziv sorte sugeriše, zapažen je po svetlom zlatnom lišću. Lišće je poput skale i pojavljuje se u ravnim grozdovima u obliku lepeze. Lišće zimi postaje bronzano-žuto.

Problemi

Nema ozbiljnih problema sa insektima ili bolestima. Listovi mogu uzrokovati da se neko lišće uoči i spusti.  Kopač lišća može oštetiti vrhove lišća. Bagvorms, mealibug, krljušti i pauke su povremeni posetioci. Na izloženim mestima lišće može pokazivati neke zimske opekotine (postaje žuto-smeđe). Podložno oštećenju / lomljenju stabljike zimi od nakupljanja leda i snega.

Pozovite nas!