Zlatna tuja 60+ cm

1,000 RSD

Zlatna tuja – Thuja orientalis ‘Aurea Nana’

Sporo-rastuća zlatna tuja;

Prepoznatljiva po svom zlatnom tonu koji je najintenzivniji početkom proleća;

U kasnu jesen dobija bronzane tonove pred mirovanje;

Jajasta krošnja visine do 1m (zimzeleni četinar);

Voli osunčane ili polusenovite pozicije, uz intenzivnije zalivanje tokom leta;

Biljka podnosi orezivanje te se od nje može napraviti niža živa ograda;

Pogodna za sadnju u grupana, pojedinačno ili u žardinjerama;

Sadnice su visine preko 60 cm.

  • 10 na zalihama

117

,

Opis

Thuja orientalis compacta aurea nana pripada niskim četinarima, zlatno žute patuljaste forme, veoma gustog sklopa četina koja je rado vidjen gost u mini vrtovima i alpinumima. U zavisnosti od doba godine od intenzivno zlatno žute do jesenje bronzane boje. Sadi se na sunčanim i poluosenčenim mestima sa umerenim zalivanjem. Može da naraste do 1,5 metara visine. Lepo podnosi korekciju orezivanjem najbolje početkom vegetativnog ciklusa posle mrazeva do druge polovine aprila. Niske, zimske temperature dobro podnosi kao i žarka leta.

Voli rastresita plodna zemljišta koja se dobro dreniraju, ali uspeva i u težim zemljištima. Ukoliko je sadimo na glinastim, teško propustivim zemljištima, potrebno je da u sadnu jamu unesemo veću količinu separiranog peska, najčešće granulacije jedan. Na ovaj način bitno popravljamo fizičke osobine zemljišta u koju sadimo thuju orientalis compactu aureu nanu. Tako stvaramo uslove da se zemljište dobro drenira.

Sadi se pojedinačno ili u kompoziciji sa ostalim sadnim materijalom. Zbog svoje jarko žute zlatne boje daje odličan kontrast i odlično se kombinuje sa šibljem i niskim lišćarima svetlo crvenih nijansi. Obično se sadi u središnji deo aranžmana jer dostiže visinu do metar i po i onda se njena upadljiva boja može videti sa svih strana. Takođe se dobro kombinuje sa svim loptastim i poleglim vrstana četinara, koji oblikom odudaraju od njene stubaste forme. Odlično izgleda na malčiranim površinama, pogotovu ako je malč crvene boje zbog velikog kontrasta. Orezujemo je krajem marta, početkom aprila, umereno po ivici, kako bi zadržala gustu stubastu formu. Umereno zalivanje, poželjno malčiranje.

Sporo-rastuća zlatna tuja, prepoznatljiva po svom zlatnom tonu koji je najintenzivniji početkom proleća, dok u kasnu jesen dobija bronzane tonove pred mirovanje.
Habitus: Jajasta krošnja visine do 1m (zimzeleni četinar)
Ulovi: Osunčane ili polusenovite pozicije, uz intenzivnije zalivanje tokom leta.
Primena: Biljka podnosi orezivanje te se od nje može napraviti niža živa ograda. Pogodna za sadnju u grupana, pojedinačno ili u žardinjerama.

Dodatne informacije

Težina 15 kg
Dimenzije 30 × 70 cm
Pozovite nas!