Akcija!

SREBRNA KIŠA

Original price was: 420 RSD.Current price is: 380 RSD.

Kalocefalus ili Srebrna kiša, veoma neobična biljka igličastih listova srebrno-sive boje. Ne voli temperature ispod 6 stepeni pa je treba zimi uneti. Raste u visinu do 50 cm, grančice joj padaju pa deluje kao lopta. Zbog boje listova veoma se dobro uklapa za aranžiranje.

Biljka je u saksiji.

 

  • 3 na zalihama

Opis

Najneobičnija i najlepša biljka, uspeva svakome: Evo kako da gajite srebrnu kišu!

Prelep letnji ukras bašte ili terase, divna sobna atrakcija tokom zime.

Kalocefalus ili srebrna kiša je interesantna biljka grmolikog oblika, poreklom iz Australije. Dostiže visinu do 50 cm. Raste uspravno sa padajućim donjim grančicama. Srebrno je sive boje, kao i listići koji su sitni i uzano igličasti.

Cveta sredinom leta, kada su njeni sitni loptasti cvetići najpre sivi, a kasnije dobijaju rozikastu ili bledožutu nijansu.

Uslovi gajenja:

  • Uspeva na izrazito sunčanim položajima.
  • Traži umereno zalivanje i rastresiti zemljišni supstrat.
  • Ne podnosi niske temperature, pa se zimi mora unositi u kuću, takođe na svetlo i sunčano mesto.

Razmnožavanje i uzgoj

Razmnožavanje se vrši reznicama koje se seku sa matične biljke unete u staklenik pre mrazeva jer ne podnosi temperaturu nižu od 7 stepeni. Sa razmnožavanjem počinjemo u januaru, reznice su vršne sa dve internodije i zabadaju se u peskoviti supstrat na temperaturi od 20°C. Ožiljavanje traje dve nedelje, nakon čega se ulončavaju u saksije od 10 cm i nakon nedelju dana im se temperatura smanjuje na 18°C, kada im se i orezuju vršni delovi radi bokorenja.

Orezivanje će se ponoviti i nakon mesec dana. Od sredine februara počinjemo sa hladnim tretmanom, te biljke izlažemo temperaturi od 10 – 15°C, sve do prve nedelje maja kada se počinje sa njihovom sadnjom u spoljnom prostoru. Moguća je sadnja i više ožiljenih reznica u veće saksije, kao što su tri reznice u saksije od 12 cm, ali tada pomeramo rezanje reznica za dve nedelje, orezujemo ih samo jednom u drugoj nedelji marta meseca i iznosimo napolje u trećoj nedelji maja.

Njegova izrazito srebrna boja izvanredna je za kombinovanje sa drugim vrstama u korpama, žardinjerama i saksijama.

Dodatne informacije

Težina 1 kg
Dimenzije 15 × 15 cm
Pozovite nas!