Šeflera

1,100 RSD

Šeflera

  • veoma dekrativna sobna biljka;
  • lako se gaji, nije zahtevna sobna biljka;
  • spada u dobre prečišćivače vazduha od toksina i štetnih materija;
  • veoma zahvalna i za kancelarije;
  • dobra pozicija u prostoriji je sa dosta svetlosti ali bez direktne sunčeve svetlosti;
  • biljku sa saksijom šaljemo kurirskom službom.

Cena je za kupovinu u rasadniku, dostava se dodatno naplaćuje.

  • 3 na zalihama

827

,

Opis

Šeflera (Schefflera) je zimzelena tropska biljka poreklom iz suptropskih delova Australije i Novog Zelanda, koja se u našim krajevima uzgaja kao sobno cveće. Poznata je pod imenima kišobran drvo i medveđa šapa. Ime je dobila u čast danskog botaničara Jakoba Kristiana Šeflera.

U prirodnom staništu ove biljke rastu kao grm ili stablo do čak 30m visine, dok kao sobno cveće mogu dostići visinu i preko 2m. Ova biljka ima tanko i blago povijeno stablo koje formira ovalnu krošnju, iz kog se listovi šire u vidu kišobrana, pa otuda i naziv kišobran drvo. Cvetovi su slični pipcima hobotnice, pa je poznata još i pod nazivom biljka hobotnica, ali šeflera ne cveta u sobnim uslovima. Ako želite da procveta, iznesite je napolje.

Šeflera je idealna za Vaš enterijer, možete ukrasiti njome dnevni boravak ili kancelariju, odnosno radni prostor. Osim što će uneti svežinu u Vaš dom i poboljšati izgled enterijera, šeflera je veoma korisna biljka. U stanju je da apsorbuje štetne materije iz vazduha kao što su virusi, spore gljivica, toksini, ugljen-dioksid itd. Idealna je za prostorije u kojima se puši, jer odlično apsorbuje katran i nikotin.

Pročitajte na našem blogu koje sobno cveće pročišćava vazduh.

Ukoliko ste ljubitelj bonsai drveća ili feng shui filozofije šeflera je idealna za Vas! Šeflera je biljka skromnih zahteva, lako se održava, a nastavku pročitajte naš sveoubhvatni vodič za uzgoj ove biljke!

Nega šeflera

Temperatura i svetlost

Šeflera zahteva dosta svetlosti, ali ne direktne. Direktna svetlost može joj spaliti listove. Ako primetite da šelfera visi i ima opuštene listove to je znak da joj nedostaje sunčeve svetlosti. Ukoliko je biljka tamnozelenih listova, stavite je na polusenovito mesto, a ukoliko je biljka zelenih listova sa žutim šarama stavite u blizini izvora svetlosti. Takođe je važno da biljka ne stoji na promaji.

Šefleru treba uzgajati na temperaturi od 15 do 24 stepena Celzijusa, ali je optimalno od 15 do 18 stepeni Celzijusa.

Zalivanje šeflera

Šeflera voli dosta vlage, stoga je važno zalivati je obilno. Zalivajte je kada se zemlja osuši. U proleće i leto 2-3 puta nedeljno, a zimi jednom nedeljno. U periodu vegetacije orošavajte biljku povremeno. Iako šeflera voli vlagu, ne treba preterivati. Preterano zalivanje dovodi do propadanja biljke. Ukoliko primetite žutenje i opadanje listova, to je znak da je šeflera preterano zalivana.

Dodatne informacije

Težina 1.5 kg
Dimenzije 60 cm
Pozovite nas!