Nar Punica granatum

700 RSD

Nar je jedan od najzanimljivijih egzotičnih plodova. Kožasta, žutocrvena ljuska obavija veliki broj semenki okruženi mesnatim, sočnim plodnim mesom. Osim ukusnih plodova nar ima vrlo lepe cvetove. Plod ima veliku hranljivu i dijetetsku vrednost. Upotrebljava se i u industriji sokova i likera. Nar se može gajiti i u kontinentalnim oblastima, ali je zrenje plodova otežano jer u to vreme treba da vladaju visoke temperature. Temperature niže od -20 C mogu da naštete biljci.

Kupujete sadnicu visine preko 100 cm.

Cena je za prodaju u rasadniku, dostava se dodatno naplaćuje.

  • 11 na zalihama

319-1

,

Opis

Nar je antioksidant. Njegov sok je dobar za apsorpciju slobodnih radikala koji se nalaze u organizmu;
Osim izvrsnog ukusa, ovo “rajsko voće” može da ponudi još dosta toga.
Sprečava starenje;
Nar je antioksidant. Njegov sok je dobar za apsorpciju slobodnih radikala koji se nalaze u organizmu.
Štiti bubrege;
Najnovija istraživanja objavljena u medijima pre nekoliko dana, pokazuju da nar sprečava oštećenje bubrega. Pre svega štiti bubrege od toksina.
Štiti i regeneriše jetru;
Ne samo da njegov sok štiti jetru, već pomaže i u njenoj regeneraciji, ako je do oštećenja već došlo.
Jača imuni sistrem
Nar i sok od nara sadrže dosta vitamina C, koji nam je svima preko potreban, naročito tokom zime.
Suzbija alergije;
Nar sadrži supstance, koje suzbijaju biohemijske procese povezane sa alergisjkim reakcijama.
Štiti od srčanih obolenja;
Nova istraživanja su pokazala da nar pospešuje sposobnost organizma da sintetiše holesterol i uništava slobodne radikale u vaskularnom sistemu.
Štiti od raka prostate;
Istraživači sa jednog Univerziteta pokazali su da sok od nara može da uzrokuje smrt kancerogenih ćelija.
Štiti od raka dojke;
Naučnici sa jednog Univerziteta posmatrali su efekte soka od nara, kao nutritivne komponente, na rak dojke. Rezultate su objavili u jednim novinama uz zaključak da je sok od nara veoma efektan u sprečavanju proširenja ćelija raka.
Štiti od raka kože;
Ako jedete nar, umanjićete rizik da dobijete neke od glavnih tipova raka kože. Ovu studiju objavili su dermatolozi.
Štiti DNK;
Fitonutrienti i antioksidanti štite genetski materijal u organizmu.
Normalizuje krvni pritisak;
Ranija istraživanja objavljena u medijima pokazala su da nar može da pomogne u suzbijanju krvnog protoska, prouzrukovanog masnom hranom.
Reguliše metabolizam;
Nar pomaže u regulisanju šećera u krvi, poboljšava osetljivost na insulin i bori se protiv upala i drugih faktora koji mogu da utiču na metabolizam. Mnogi od ovih poremećaja mogu da impliciraju pojavu šećerne bolesti, a nar može da doprinese gubitku telesne mase.
Štiti od infekcija;
Nova istraživanja pokazuju da je nar, kao lek, efektan u suzbijanju gram negativnih bakterija. Mnoge gram negativne bakterije poznate su po tome što su otporne na lekove.
Štiti od pojave Alchajmerove bolesti;
Ovo voće može da saštiti ili uspori gubitak pamćenja.
Štiti od pojave osteoartritisa;
Nejgovi sastojci i kiseline koje sadrži pokazali su se lekovitim u lečenju ostaoartritisa.

Sto mililitara nara sadrži 16 odsto potrebne dnevne količine vitamina C. Sok od nara smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti, a ulje semenki i fermentisani sok sprečavaju razvoj tumorskih ćelija kod raka dojke i prostate

NAR ili šipak (Punica granatum) voće je koje su još u antičko doba koristili kao lek, a zbog velikog broja semenki smatrao se simbolom plodnosti koji donosi sreću u kuću.

Potiče iz predela koji se proteže od Irana do severne Indije, odakle su ga stari Grci preneli na Mediteran. Odatle je sa Mavarima stigao u Španiju, a Granada je po njemu dobila ime. Drevni Egipćani sahranjivani su sa ovim voćkama jer su verovali da simbolizuje nadu u novi život. Nar je bio obožavano voće i kod proroka Muhameda, a verske slike često prikazuju i Devicu Mariju ili malog Isusa kako u ruci drže nar.

Nar podseća na crvenu pomorandžu ili jabuku prepunu koštica. Veoma je bitan deo libanske, iranske, turske, grčke i indijske kuhinje, a zbog svog blagotvornog dejstva na zdravlje često se koristi u narodnoj medicini, kao i u kozmetici.

Jestivi delovi ploda koji sazreva u kasnu jesen ili početkom zime su sok i seme. Plod nara bogat je svim vitaminima, a posebno C, A, E i B5, kao i mineralima kalijumom i gvožđem. Sto mililitara nara sadrži čak 16 odsto potrebne dnevne količine vitamina C za odrasle osobe. Crvenu boju plod dobija od antocijanida i tanina. Poseduje i dve vrste polifenolnih jedinjenja kojima se pripisuje čak 92 odsto antioksidansnog delovanja. Sadrži i oko 15 grama šećera, zbog čega ima taj karakterističan prijatan i po malo kiselkast ukus.

Za sok nara dokazano je da ima veće antioksidansno delovanje, čak i od crnog vina i zelenog čaja. Deluje i antiaterogeno, odnosno sprečava aterosklerozu. Izraelski naučnici otkrili su da uzimanje čaše soka od nara dnevno smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti. Ispijanjem ovog soka u trajanju od godinu dana, krvni pritisak se smanjuje za oko 21 procenat i značajno se pojačava dotok krvi u srce.

 

Call Now ButtonPozovite nas!