Mini Limeta Leila

1,600 RSD

Mini Limeta Leila Rangpur Lime

  • pogodna za gajenje u saksiji;
  • cvetovi imaju ljubičaste pupoljke i intenzivan miris u proleće;
  • plod je sitniji, kada sazri postaje narandžast;
  • koristi se za kuvanje, ukrašavanje pića ili kao začin;
  • veoma dekorativna biljka;
  • laka za gajenje;
  • visina kod isporuke 20-30 cm.

Cena je za prodaju u rasadniku, dostava kurirskom službom se dodatno naplaćuje!

  • 4 na zalihama

338

, ,

Opis

Limeta pripada citrusima ili agrumima, rodu biljaka porodice Rutaceae, a potiče iz jugoistočne Azije. Smatra se da je reč o hibridu nastalom ukrštanjem limuna i kedra, iako se deo naučne zajednice ne slaže s tom idejom. Iako vrlo slična limunu, limeta je manje oštra, ali sadrži i manju količinu C vitamina. Poznato je da su limetu mornari koristili protiv skorbuta, a danas se najviše gaji u zemljama Južne Amerike, naročito u Meksiku kao i Indiji.

Morfološke karakteristike limete

Limeta je zimzeleno drvo, koje naraste do 4 – 5 metara visine. Radi se o dugovečnom stablu, koje često doživi i do 150 godina. Ipak, smatra se da najbolje rezultate u gajenju daje do 12 godine starosti. Cvet limete je bele boje i opojnog mirisa, a na istom se stablu nalaze muški i ženski cvetovi, stoga je biljka samooplodna.

Agroekološki uslovi gajenja

Najčešće uzgajana sorta limete je Persijska ili Tahićanska limeta, izuzetno dekorativna u vrtovima. Sve sorte limete se mogu uzgajati u formi stabla ili živice. Najviše joj odgovara tropska klima, visokih dnevnih temperatura i visoke vlažnosti vazduha.

Temperatura

Najbolji rezultati u gajenju će se postići ukoliko biljka ima kontinuiran pristup dnevnom osvetljenju i sunčevom zračenju.

Voda

Preporuka je limetu zalivati kada je oko korena zemljište suvo u prečniku 8 – 10 cm. Mladim biljkama, u prve dve godine, radi ubrzanog rasta će biti potrebno češće zalivanje, jednom nedeljno ili češće. Ipak, biljku se nikako ne sme preterano zalivati budući da će limeta kao tropska biljka lakše podneti nedostatak vode, nego njen suvišak. Suvišak vode kroz duži period svakako će dovesti do njenog uništenja.

Zemljište

Poželjno je da je zemljište dobro drenirano, budući da koren limete teško podnosi preveliku količinu vode u zemljištu i postoji mogućnost od njegovog truljenja. Ukoliko postoji opasnost od prevelikog nakupljanja vode u zemljištu, ukoliko je ono teško i loše propusno, dodavanjem peska i organske materije mogu se poboljšati njegova svojstva.

Tehnologija gajenja limete

Sve je sorte limete moguće uzgajati u zatvorenom prostoru i staklenicima, ali obvezno je biljci osigurati dovoljno svetlosti. Limetu je bez problema moguće odgajiti i u velikoj saksiji, ali pri tome treba voditi računa da njena zapremnina iznosi najmanje 50 litara.

Sadnja

Budući da je reč o dugoživećem stablu, pravilan odabir mesta sadnje vrlo je značajan. Važno je prilikom sadnje voditi računa o činjenici da je limeta vrlo osetljiva na mraz, a predugo izlaganje direktnom sunčevom osvetljenu, prouzrokovatće opekotine na lišću i kori. Ukoliko postoji opasnost od ožegotina, za zaštitu stabla preporučljivo je labavo vezanje novinskog papira oko stabla. Kao zaštitu od izmrzavanja moguće je koristiti i karton kao i poseban materijal za zaštitu voćaka.

Ishrana

Prilikom đubrenja preporučuje se korišćenje specijalizovanih đubriva namenjenih agrumima, odnosno citrusima. Poželjno je đubrenje obavljati uravnoteženim, sporo otpuštajućim đubrivima.

Orezivanje

Limeta se orezuje samo kako bi se uklonile mrtve grane ili u slučaju kada su grane toliko niske da dodiruju zemljište. Orezivanje se obavlja rano u proleće, kako bi se biljci dalo dovoljno vremena za oporavak. Limetu se ne orezuje tokom zimskog perioda, s obzirom na to da se radi o citrusu vrlo osetljivom na zimske uslove. Kako bi se pravilno odredilo koje je grane potrebno odrezati, najbolje je taj posao uraditi u rano proleće. Iako će lišće izbiti i iz oštećenih grana, ono će uvenuti vrlo brzo i to je znak da je granu potrebno odrezati.

Osim zime, nije dobro ni kasno prolećno orezivanje i ono se nikako se ne preporučuje, s obzirom na to da svoju krošnju biljka leti koristi za regulaciju temperature, kao i zaštitu od preakoga sunčevog zračenja. Takođe, kasno orezivanje može isprovocirati novi rast izdanaka, koji će biti puno osetljiviji na vremenske uslove.

Berba limete

Plodovi limete beru se dok su zeleni, budući da takvi sardže najviše korisnih materije. Ipak, ukoliko se ne pobere i ostave na stablu, poprimiće žuto – narandžastu boju. Berba je moguća čak tri ili više puta godišnje.

Upotreba limete

Limeta se danas koristi u kulinarstvu, kao zamena limunu. Naročito je poznata upotreba u prehrambenoj industriji, prilikom proizvodnje napitaka, slatkiša ili guma za žvakanje, a često se koristi i u kozmetičkoj industriji kao i farmaceutici.

Dodatne informacije

Težina 1.5 kg
Dimenzije 40 cm
Pozovite nas!