Kupina Chester

200 RSD

1 sadnica sorte Čester, bestrna, saksija.

  • Preporučen razmak sadnje je 2,5 metara red od reda i 1 metar u redu.
  • Vreme zrenja: tokom avgusta, septembar.
  • Plod: Chester ima okruglaste plodove prosečne težine 6 gr, kompaktnog oblika, sjajne crne boje i dobrih skladišnih osobina u svežem stanju, kao i za zamrzavanje. Odlična je sorta za zamrzavanje, dalju preradu i veoma je rasprostranjena na Balkanu.
  • Chester je kasna sorta kupine i kao takva se ne preporučuje za brdsko planinsko područje jer ulazi u septembarsko branje, ali je to prednost za plasiranje na sveže tržište jer u to vreme nema drugih sorti kupine.
  • Upotreba ploda u svežem stanju: Chester je tražena sorta kupine u EU za svežu konzumnu upotrebu samo u kasnom period branja nakon soprte Loch Ness, u malim pakovanjima (125 i 250 gr). Plodovi mogu na temperaturi od +2 do +4°C biti sveži do 12 dana i pri tom odlično podnose transport na udaljena tržišta kao što su EU i Rusija. Za svežu prodaju plodovi se beru u 60% fiziološke faze zrelosti direktno u male posude ili gajbe i što pre idu u pothladu i na tržište.
  • Upotreba ploda za zamrzavanje: Chester je dobra sorta kupine, jer zadržava crnu boju prilikom zamrzavanja, što je čini jednom od najboljih sorti za industrijsku preradu. Prednost je za hladnjačare, jer je ne moraju odmah zamrzavati po pristrizanju u hladnjaču zato što može dugo da stoji u pothladi pre zamrzavanja. Po svim karakteristikama ploda prepoznatljiva je na tržištu.

Prodaja sadnica od oktobra do maja meseca ili dok ima na lageru.

VIŠE O KUPINI:

Prodaja sadnica od oktobra do maja meseca ili dok ima na lageru.

Trenutno –

  • Nema na zalihama

Opis

Kupina Chester/Čester je bestrna, kasna sorta, veoma prinosna i otporna na bolesti i niske temperature.

Voda

Navodnjavanje treba obezbediti kroz sistem „kap po kap“ kroz koji se dodaje i đubrivo za prihranjivanje vodotopivim đubrivima. Ukoliko se navodnjava orošavanjem treba navodnjavati isključivo noću kada se biljke ohlade.
Navodnjavanje je obavezna mera jer se radi o sorti koja je jako prinosna i obilno rađa. Kod nas je berba često do kraja septembra.

Redovnu prihranu sa povećanim sadržajem kalijuma i kalcijuma i umerenim azotom treba primenjivati od početka zrenja plodova do kraja avgusta. Od početka septembra u nekoliko navrata  koriste se kalijum sulfatna đubriva radi postizanja višeg procenta suve materije kako u plodu tako i u stablu. Na taj način biljke će obilnije plodonositi i biti pripremljena za zimu i neće dolaziti do izmrzavanja izdanaka.

Zemljište

Zemljište mora biti dobro drenirano sa 2-4 % humusa, rastresito, bogato hranjivim materijama sa pH vrednosti 5,5-6,5.

Nakon oranja, po celoj površini parcele razbacati kreč ako je potrebno i neki od zemljišnih insekticida (Galition Forte 20 kg/ha ili Radar Versus 30 kg/ha). Nakon freziranja celokupne parcele, obeležiti redove kuda će biti sadnja i u trake širine 1 m razbacati dobro zgoreo stajnjak, 40 t/ha i đubrivo po preporuci (ITALPOLLINA i GUANITO) i sve još jednom zafrezirati.  Otvoriti brazde za sadnju na dubinu od 15-20 cm, ubaciti insekticid (GALITION FORTE 10 kg/ha) i đubrivo po preporuci i blago zatrpati u brazdama grabuljicama, motikom ili metlom da se đubrivo prekrije zemljom 1-2 cm. Sadnicu postaviti u brazdu na dubini od 10 do 15 cm maksimalno, u uspravnom položaju i zagrnuti je sitnom zemljom i nagaziti blago nogama oko sadnice, dodatno nagrnuti grabuljama ili motikom zemlju oko sadnice. Ako je jesenja sadnja, oko sadnice napraviti uzdignuće 3-5 cm visine i nikako ne ostavljati dolinu. Ako je prolećna sadnja, ostaviti zemljište ravno oko sadnice, a nikako ne ostavljati veliko uzdignuće. Ukoliko je u pitanju kasna prolećna sadnja, ostaviti blago udubljenje oko sadnice da bi se u slučaju duže suše prva kišnica sakupljala oko biljke i time više zalila sadnicu.

Izbor položaja za podizanje zasada kupine

Kupina najbolje uspeva na toplijim, osunčanim položajima i po tome je osetljivija od maline. Osetljiva je na letnje, tople vetrove koji smanjuju vlažnost vazduha i zemljišta. Najbolji pravac redova je sever-jug.

Chester je bestrna sorta kupine sa polupodignutim izdancima kojima se lako manipuliše. Sadnja se obavlja u jesen ili na proleće u razmaku od 1 x 2,5 m (4.000 kom/ha) ili 1 x 3 m (3.330 kom/ha) zavisno od primene mehanizacije.

Sadni materijal

Mogu se koristiti kontejnerske sadnice i sadnice koje se vade direktno sa korenovim sistemom iz zemlje i koje se sade na pripremljenom zemljištu, tako da se vrat korena blago potopi u zemlju tj.da bude na površini. Zatim zatrpati sitnom zemljom,  blago pritisnuti rukama (ne nogama) i zaliti rastvorom TIFI ili TRIFENDER (100 gr/100 L vode) +Humistart  – tečno đubrivo (100 ml/100 L vode) za bolje ukorenjavanje i rast.

Podizanje zasada

Chester je bestrna sorta kupine sa polupodignutim izdancima kojima se lako manipuliše. Sadnja se obavlja u jesen ili na proleće u razmaku od 1 x 2,5 m (4.000 kom/ha) ili 1 x 3 m (3.330 kom/ha) zavisno od primene mehanizacije.

Zasena: Neophodna agrotehnička mera u regionu Srbije je i zasena. Mreža od minimalno 40% zasene je potrebna kako bi se umanjilo sunčevo zračenje za 40%, smanjila temperatura za 5-6°C i izbegle ožegotine ploda. Takođe se  povećava cirkulacija vazduha, zasad štiti od eventualnog leda (grada) i radnicima obezbeđuje lakši i efikasniji rad tokom celog dana, a time povećava učinak rada. Prinosi se povećavaju i do 40%, a kavalitet ploda je neuporedivo bolji.

Dodatne informacije

Težina 0.5 kg
Pozovite nas!