Albicija

1,000 RSD

Albicija, kineska mimoza, svileno drvo, svileni bagrem … i još mnogo naziva kod nas

Veoma dekorativna biljka, otporna na sušu i gradski vazduh. Moze se orezivati po želji, tokom prve godine biljka je osetljiva na niske temperature i treba je dodatno zaštititi od hladnoce. Kada biljka odrveni više nema bojazni od hladnoće.

Vodi poreklo iz toplih krajeva Afrike i Azije, spada u familiju mimoza.

Sadnice visine 0,5-0,6 m u saksiji.

  • 3 na zalihama

Opis

Ovo tropsko i egzotično drvo, neobičnih cvetova pripada rodu Mimoza i podseća na Mediteran i more. Dobro se adaptirala na naše uslove i posebno u gradskim sredinama intenzivno raste i cveta.

Ova „letnja mimoza“ u toku godine može da poraste i preko jednog metra i zbog široko razgranate i prozračne krošnje koristi se za formiranje hlada.
Posebno je dekorativna tokom leta kada se okiti u neobične ružičaste cvetove koji prekriju celo drvo. Listovi podsećaju na bliski rod Mimozu i zanimljivo da se tokom noći listići sklapaju. Nekom ko ne zna ovu osobinu biljke može da pomisli da je treba zaliti, ali to se tokom dana ne primećuje. Ne traži previše zalivanja i voli ocedito mesto. Dobro podnosi gradske uslove i blizinu saobraćajnica. Koren joj nije previše razvijen tako da ne predstavlja opasnost za podizanje staza i pločnika. Obično se sadi pored terasa radi neobičnih cvetova i formiranja hlada a ujedno je tu i zaklonjena od jakih zimskih mrazeva.

Nije posebno zahtevna što se tiče terena ali primetio sam da voli rastresito zemljište. Mi smo je posadili na istočno-južnoj strani. Zaklonjena između objekata mnogo lakše podnosi niske temperature. Pre nekoliko godina preživela je -27 stepeni. Promrzle su neke tanje grane ali osnovno stablo je još intenzivnije nastavilo da raste.
U svetu se ova biljka mnogo više pominje po svojoj lekovitosti. Koristi se list, kora i cvet. Od lista se pravi salata, kora i cvet se koriste za čaj. Posebno joj ističu lekovita svojstva u lečenju srca i za umirenje. Iznenasio sam se koliko se ova biljka pominje po svojoj lekovitosti. Zaslužuje pažnju u našem dvorištu, kako zbog lekovitosti tako i zbog lepote.

Veoma je popularno ukrasno drvo, zbog dugotrajnog, mirisnog i lepog cveta, prekrasnog lista i svoje nezahtevnosti. Idealna je za pojedinačnu sadnju na travnjacima. Takođe je pravi izbor za postizanje efekta tropskog ili primorskog vrta ( npr. oko bazena). Odličan je izbor i za male vrtove gde se često sadi ispred terasa zbog stvaranja prijatnog hlada.

Cvetovi albicije suše se i upotrebljavaju za čaj, a predstavljaju i dobar izvor nektara za pčele i leptire. Listovi se mogu koristiti za pripremu salata, dok se seme koristi kao hrana za stoku i divljač.

Albiciju može napasti vrsta cvrčka koji buši stablo i živi od njegovog soka i izlučuje suvišnu vodu, pa se pod krošnjom stiče utisak kao da pada kiša ako se cvrčci namnože u velikom broju. Otud i engleski narodni naziv “kišno drvo”.

Dodatne informacije

Težina 3 kg
Dimenzije 1.2 cm
Call Now ButtonPozovite nas!