Bela magnolija Kobus

990 RSD

Magnolija je jedna od omiljenih biljaka u svakom dvorištu. Rano u proleće magnolija otvara krupne cvetove na golim granama koji ne mogu a da ne privuku pogled svakog prolaznika. Magnolija simboliše dostojanstvo i istrajnost, čistoću, lepotu i ženstvenost.

Magnolija je drvenasta biljka, može se formirati kao žbun ili kao drvo. U proleće se prvo javljaju cvetovi na biljci, pa tek onda listovi.

U ponudi su sadnice visine oko 1 metar u saksiji.

  • 2 na zalihama

204

Opis

Na teritoriji Evrope, Severne Amerike i Azije, nalaženi su fosili magnolija stari više od 100 miliona godina. To znači da je cvetala još u doba dinosaurusa. S obzirom na to da je postojala pre pojave pčela i drugih letećih oprašivača, cvetovi magnolije nemaju prašnike, a oprašuju ih bube opnokrilci privučeni njenim intenzivnim mirisom.

U rod Magnolia spada oko 75 prirodnih vrsta listopadnog zimzelenog drveća ili žbunja. Zbog bogatih i raskošnih cvetova raznovrsnih boja koji se među prvima pojavljuju u proleće, nazivaju je kraljicom prolećnog cveća. Sve vrste magnolije uglavnom rastu kao visoko žbunje koje se može oblikovati u nisko drvo visine do 5 m. Cvet magnolije u zavisnosti od vrste može biti različitog oblika – čašast, peharast, zdeličast, zvezdast… i različitih boja – od čisto bele, preko raznih varijanti ružičaste i ljubičaste, pa sve do žute boje. Listovi su krupni, sjajni i kožasti, a plodovi su slični šišarkama sa kojih posle pucanja vise semena na dugačkim nitima.

U Kini je cvet magnolije simbol snage i vernosti u ljubavi, dok je u Evropi ovaj cvet nosio simboliku vraćanja staroj ljubavi. Po feng šui-ju, magnolijino stablo u dvorištu donosi zadovoljstvo i mir u kuću.

U svakom slučaju ova prelepa biljka zaslužuje divljenje ako ni zbog čega drugog, ono zbog impozantne činjenice da već milionima godina na ovoj planeti jednako odiše mladošću i lepotom.”….

Magnolija kobus je drvo do 10 m visine i 8 m širine, porekom iz Japana koji najpre ima koničnu, a kasnije široku i ovalnu krošnju. Listovi su izduženo-ovalni, veliki, više od 20 cm dugački i 10 cm široki. Obilno cveta pre listanja i cvetovi ostaju dugo na granama. Cvetovi su bele boje i široko se otvaraju. Ovo je najotpornija vrsta magnolije i sadi se kao soliterno stablo, u grupama, duž ulica i gradskih skverova. Dobro će uspevati i u polusenci.

Dodatne informacije

Težina 3 kg
Dimenzije 15 × 100 cm
Call Now ButtonPozovite nas!