Tamaris

600 RSD

  • Tamaris je medonosna biljka
  • Pčele ga rado posećuju skupljajući polen
  • Raste kao grm, drvo, žbun
  • Listopadna je biljka
  • Cveta od aprila do juna, cvetovi su različite nijanse roze boje
  • Veoma otporna biljka, odlično podnosi gradske uslove
  • Tamaris ima i lekovita svojstva (stomačni problemi, hemoroidi i krvarenja, antimikrobno, pomaže jetri, upali zubnog mesa, kod manjih rana i reumatizma), koriste se delovi biljke ili njihovi ekstrakti

Sadnice Tamarisa su visoke 1.2-1.4 m

  • 7 na zalihama

232

, , ,

Opis

Tamaris je ukrasna biljka, grm, koji cveta od aprila do juna. Pčele ga rado posećuju, sakupljajući polen, ali važno je spomenuti da med nije baš najboljeg kvaliteta.

Tamaris lat. Tamarix je ukrasnja biljka, grm, rod belogoričnog stabla iz porodice Tamaricaceae. Rod sadrži oko 50 listopadnih i zimzelenih vrsta, a potiče sa Bliskog Istoka i Afrike.

Kod nas su najzastupljenije sledeće vrste: Tamarix gallica, Tamarix africana, Tamarix tetranda, Tamarix pentranda i Tamarix dalmatica.

Karakteristike tamarisa

Zbog lepote svojih cvetova, uzgaja se kao ukrasna biljka. Grm tamarisa može desegnuti visinu od jednog metra do 18 metara, zavisno od vrste kojoj pripada. Lišće je zelene boje, od 1 mm do 2 mm debljine.

U toku zime otpada, a u proleće cveta u raznim nijansama roze boje. Može biti i bele, zbog čega se u mnogim vrtovima uzgaja kao ukrasna biljka. Najčešće cveta od aprila do juna.

Koren može biti izrazito dubok, te na taj način ima sposobnost da dobro veže zemlju, pa je korisno da se sadi u erozivnim područjima. Razmnožava se semenom, reznicama i položenicama.

Lekovitost tamarisa

Odgovara im zemljište bogato solju, tako da je dosta zastupljena ukrasna biljka u primorju. Dobro podnosi i jače udare vetra. Neke vrste mogu da se uzgajaju i kao bonsai.

Medonosna je biljka te je pčele rado posećuju sakupljajući polen, ali važno je spomenuti da med nije baš najboljeg kvaliteta. Od grana tamarisa nekad su se pravile metle, a od stabla ukrasni drveni predmeti.

Tamaris ima i lekovita svojstva (stomačni problemi, hemoroidi i krvarenja, antimikrobno, pomaže jetri, upali zubnog mesa, kod manjih rana i reumatizma), koriste se delovi biljke ili njihovi ekstrakti. Međutim, može da izazove i alergije, pa bi ovu biljku trebalo koristiti sa oprezom.

Dodatne informacije

Težina 1.5 kg
Dimenzije 20 × 130 cm
Call Now ButtonPozovite nas!