Agava zelena

1,000 RSD

  • 2 na zalihama

875

, ,

Opis

Agava (Agava americana) je ukrasna višegodišnja biljka koja raste najviše na području Meksika. Može se uzgajati u vrtu i saksijama. U Evropu, tačnije u Španiju, doneli su je moreplovci u XVI veku. Raste u Dalmaciji i u Crnoj Gori, dakle u primorskim krajevima na kamenjaru i oskudnom zemljištu.

Može se uzgajati kod nas, u kontinentalnom području, s tim da je u zimskom periodu zaštitimo od hladnoće. Dobila je ime po grčkoj reči agauos što znači uzvišen. Živi oko 25 godina, listovi su zeleni i mesnati, skupljeni u prizemnu rozetu. Mogu narasti do 2,5 m u visinu i oko četiri metra u širinu. Njen razvoj traje veoma dugo nakon 10 godina može dostići visinu i do devet metara.

Čuva zemljište od erozije

Cvetovi su mali i žuti skupljenu u gustu cvat. To je medonosna biljka i rado je posećuju pčele i drugi insekti. Za rast i razvoj joj je potrebno dosta sunca, listovi su zadebljali jer pravi zalihe vode u njima tako da može preživeti duži period bez vode.

Postoji oko 200 vrsta agave, obična raste kao samonikla koja dominira na primorju kod nas. Gaji se na klizištima jer čuva zemljište od erozije i takođe je svoju primenu našla kao dekorativna biljka u saksijama ili u vrtovima.

  • Agava americana marginata je vrsta koja se isključivo uzgaja kao dekorativna biljka, njeni listovi su manji i uži;
  • Agava amerikana striata se takođe uzgaja u dekoratvine svrhe;
  • Agava amerikama sisalana je vrsta od koje se može proizvoditi vlakno jer njen list naraste do dva metra. Vlakno je veoma otporno pa se od njega pravi uže, ćilimi, tepisi, torbe i šeširi i drugo;
  • Agava amerikana cantalali je vrsta čiji su listovi tanji i uži takođe se mogu proizvoditi, ali finija vlakna pa se ova vrsta uzgaja radi proizvodnje finih tkanina ili čipke.

Uzgoj nije težak jer nije zahtevna biljka bilo da se radi o privatnom ili u komercijalne svrhe. Raste na peskovitom ili kamenitom zemljištu, najviše joj odgovara zemljište blago kiselo reakcije. Dobro podnosi sušu, ne odgovaraju joj teška i glinovita zemljišta koja zadržavaju vodu, toleriše blizinu soli. Ne podnosi niske temperature zimi.

Sadi se od novembra do februara

U toplijem klimatu sadi se od novembra pa do februara na našem području kad je biljka u fazi mirovanja. Za sadnju u spoljnim uslovima odgovara joj temperatura od 17 stepeni i više, dakle sadnja na otvorenom mogla bi početi u aprilu mesecu.

Što se tiče potreba za vodom, nema velike zahteve, zaliva se samo jednom mesečno. Razmnožava se generativno semenom, a i vegetativno samoniklim izdancima koje dalje možemo širiti i presađivati. Sadnja semena se vrši iskjučivo u kontejnerima kada se zaliva češće dok ne nikne. Takođe, mlada biljka se može nakelemiti na drugu vrstu kako bi se podstaklo mešanje vrsta i nasleđivanje dobrih osobina.

U pogledu svetlosti i toplote dosta je zahtevna biljka, ne toleriše dugotrajne mrazeve i velike snežne periode.

Za šta se koristi?

Od agave se može praviti alkoholno piće slično tekili. Nektar ove biljke se može koristiti kao zaslađivač, od listova se može praviti vlakno od kojih se izrađuje platno, a od sveže istucanih listova prave se obloge za rane i opekotine.

U južnoj Italiji njeno lišće se koristi kao hrana kozama. Agava je svoju primenu našla i u kozmetici zbog saponina koji sadrži i koji daje odličan efekat za njegu lica i kože.

Dodatne informacije

Težina 0.5 kg
Dimenzije 25 cm
Pozovite nas!