Sadnja biljaka u dvorištu

  • Sadnja
  • 21/12/2021
  • 0

Kada želimo posaditi neku biljku često se nađemo u dilemi kako bi to trebalo uraditi. Naravno, postoji više načina. Mnogo zavisi od toga koju biljku i gde želimo saditi, ali nekih se stvari treba pridržavati. sadnja

Mnogo je lakše ako želimo posaditi voćnjak na nekoj parceli, mada i tu postoje određene smernice, od recimo sadnje jedne ili par biljaka u dvorištu.

Kod sadnje biljke u dvorište, mesto sadnje skoro uvek je godinama neobrađeno i sabijeno. To su pozicije pored ograda ili sadnja nove biljke na travnjaku, zamena biljke koja se osušila ili želimo da zamenimo postojeću biljku i slično.

Prvo, moramo znati da li je biljka koju želimo posaditi neki mini žbun, biljka srednje krupnoće ili rodno drvo ili visoka ukrasna biljka. To nam je potrebno kako bi odredili koliki će korenov sistem biljka imati. Pravilo je da je korenov sistem biljke proporcionalan krošnji koju biljka ima. Tako kod manjih biljaka imamo i manju potrebu za obezbeđivanje prostora za rast korenovog sistema. Kod manjih biljaka potrebno je iskopati manju jamu za sadnju biljke.

Za sadnju ukrasnog žbuna, patuljastog četinara, ruže, manje voćke … potrebno je iskopati jamicu dimenzija 30x30x30 cm, a za sadnju većeg četinara, voća, ukrasnog lišćara, potrebno je da jamica bude 50x50x50 cm. Kod sadnje pojedinih velikih biljaka jame trebaju biti i do 70 cm duboke. Kada se jama iskopa na dnu se stavi zemlja koja je skinuta sa površine, dodaje se glistenjak i stajnjak.

Glistenjak obezbeđuje bilkama hranu čim biljka krene sa vegetacijom. Stajnjak treba da bude čist, dobro pregoreo ili da koristimo prerađen peletirani stajnjak. Stajnjak se razlaže i do četiri godine i tako postepeno biljci obezbeđuje hranu, u razlaganje stajnjaka su uključeni mikroorganizmi čijim radom dolazi do raznih procesa koji blagodetno utiču i na samu biljku. Naravno, to ne znači da više biljci ne treba dodavati hranu. Kasnije tokom vegetacije povremeno prihranjujemo biljke. Količina glistenjaka i peletiranog stajnjaka zavisi od biljke koju sadimo. Kod manjih biljaka preporučujemo 2 litra glistenjaka i 0,5 kg peletiranog stajnjaka. Kod većih biljaka duplirati količine.

Glistenjak i peletirani stajnjak dodajemo na zemlju koju smo vratili na dnu jamice izmešamo i stavljamo biljku. Oko busena i korenovog sistema takođe treba dodati istu smešu. Kada se napuni polovina jamice blago ugaziti i sabiti zemlju pa naliti 20 litara vode da zemlja dobro slegne i tek onda dopuniti jamicu zemljom. Nakon toga zaliti sa još minimalno 20 litara vode. Kod sadnje tuja nepisano je pravilo da prilikom sadnje treba zaliti sa onoliko litara vode koliko je santimetara tuja visoka (za biljku od 1 metra treba 100 litara vode) da bi sadnja bila uspešna.Kod nas možete kupiti komponente za pravljenje smeša za presađivanje biljaka.

Ukoliko je zemlja gde se biljka sadi glinovita i slabo propusna na dnu jame staviti sloj šljunka od 10 cm koji će pomoci da se drenira zemljište oko korenovog sistema. Takođe dodati peskovitu zemlju ili supstrat u jamu i do 30 %.


Kod nas možete kupiti komponente za pravljenje smeša za presađivanje biljaka.

Supstrati i djubriva


 

Slobodan Dudić dipl. ing. polj.

Prodavnica sadnica doo

Podelite na:

Presađivanje biljaka koje gajimo u saksiji

Kalendar radova u voćnjaku

Pozovite nas!