Košnice u cvetnom voćnjaku – Da svima rodi!

  • Voće
  • 22/05/2021
  • 0

KADA u rascvetalom voćnjaku treba postaviti pčele s košnicama radi boljeg oprašivanja? Najveću ulogu, ako ne i jedinu, s praktičnog gledišta, za prenošenje polena na tučak za sve voćke (osim lešnika i oraha) ima pčela.

Pčele su u prirodi najbrojnije u vreme cvetanje voćaka. Hrane se isključivo proizvodima cveta – nektarom i polenom.

Skupljajući nektar i polen, lete s cveta na cvet i tako usput pružaju svoju najvažniju uslugu čoveku – oprašuju cvetove voćaka i stvaraju uslove za oplodnju. Smatra se da udeo pčela u oprašivanju voćaka iznosi oko 80 posto, a 20 posto otpada na ostale insekte i vetar. Zbog toga se procenjuje da je korist od pčela u oprašivanju voćaka i drugih biljnih kultura deset puta veća od vrednosti pčelarskih proizvoda (meda i voska).

Pri intenzivnoj proizvodnji voća, kada se isključuju sva “uska grla” u voćnjaku, u vreme cvetanja uvek treba osigurati potreban broj košnica pčela. Dve košnice su dovolj ne za jedan hektar voćnjaka. Ako je u vreme cvetnanja toplije, sunčanije i bez vetra, postavlja se manji broj košnica. Ukoliko je vetrovitije i hladnije, broj košnica treba povećati

Košnice se rasporedjuju i po celom voćnjaku. Unose se u voćnjak tek kada je otvoreno 10-15% cvetova. Ranije ih ne treba unositi, kako se pčele ne bi orijentisale na cvetove korova i drugih biljaka koje cvetaju. Kad počnu cvetati voćke, pčele bi iz navike posećivale prethodne cvetove, pa bi izostao efekt oprašivanja voćaka.

SAVET: Udružite se sa nekim pčelarom, biće svima dobro, vašem voćnjaku i pčelaru.

Vodite računa o prskanju voća, mislite na pčele!

Da vas podsetimo nemojte prskati pesticidima dok su košnice u vašem voćnjaku.

 

Podelite na:

Lavanda – sve o lavandi

Presađivanje biljaka koje gajimo u saksiji

Pozovite nas!