Zimska zaštita (bakar i ulje)

  • Zaštita
  • 12/02/2020
  • 0

Početak kalendarske godine polako nagoveštava početak radova u voćnjaku. Prvo šta se radi je preventivna zaštita voćaka od bolesti lista, ploda i razvoja insekata. Tačnije, prvo je poželjno uraditi rezidbu voćaka pa tek onda zaštitu, jer se na taj način štedi na količini preparata, zaštita je kvalitetnija, a i dezinfikuju se deblji preseci.

Ovo je uz jesenje plavo prskanje bakrom najbitnija zaštita od svih, pa se nikako ne treba preskočiti.

Voće se treba dobro okupati kombinacijom parafinskog ulja i bakra. Bakar ima funkciju fungicida tj služi protiv gljivičnih oboljenja, dok je ulje insekticid i akaricid.

Manje zahtevno voće možemo zaštititi i samo bakarnim preparatom! Voćke treba pregledati pa ako ne vidimo bele naslage koje upućuju na štitaste vaši, jajašca i slično, možemo koristiti samo bakar i tako značajno uštedeti na trošku za preparate.

Ulje moramo koristiti kod problematičnih voćaka kao što su jabuka, kruška, dunja… odnosno kod voćaka koje su podložne napadima raznih insekata, pogotovo onih koji polažu jaja na stabla (smotavci, kruškina buva, grinje…). Kod tih voćaka je poželjno dodati i neki insekticid.

Možete sami napraviti smešu ili kupiti gotov preparat. Ako sami pravite smešu, proverite koja je količina bakra po kilogramu, odnosno količina ulja u litri preparata i koja se količina preporučuje. Okvirno je to oko 30-50 grama bakarnog preparata i 200-300 mL ulja na 10 litara vode. Znači da vam na 100 litara vode treba 300-500 grama bakarnog preparata i 2-3 litre ulja. Opet napominjem, zavisi od količine materije u preparatu. Plavog ulja ide tačno 2-3 litre na 100 litara vode.

 

Od fungicida na bazi bakra na tržištu možete naći: Funguran, Bakaroksihlorid50, Cuprozin, Cuproxate, Cuprablau, Bordovska čorba itd

Od insekticida na bazi parafinskog ulja možete naći: Galmin, Letol, Belo ulje, EOS, Ogriol.

Gotove smeše: Plavo ulje, Crveno ulje, Modro ulje.

Od gotovih smeša moja preporuka je Plavo ulje zbog dovoljne količine bakra, čak i veće nego u Crvenom ulju. Ipak, više preporučujem da sami napravite smešu jer za isto novaca napravite preparat sa većom koncentracijom bakra, ili sa isto bakra kao u gotovim preparatima vas košta manje.

Vreme primene: Februar – Mart. Pre nego pupoljci mnogo nabubre, ako su u toj fazi može se desiti da ih bakar spali.

Podelite na:

Maline jačaju imunitet i vraćaju energiju

Uzgoj kineske urme u Srbiji

Pozovite nas!